Capital controls στην Τουρκία;

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Η αιφνιδιαστική απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας προκάλεσε ανησυχία ότι η χώρα οδηγείται σε νέα φάση οικονομικής αναταραχής, με αποτέλεσμα την κατάρρευση και σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg ο βασικός δείκτης του Χρηματιστήριου της Κωνσταντινούπολης σημείωσε απώλειες 9%, προκαλώντας διακοπές στις συναλλαγές.

Ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών, στον οποίο συμμετέχουν περισσότερο οι ξένοι επενδυτές, υποχώρησε κατά 9,5%. Αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι με γνωστό πλέον ότι είναι πολύ περιορισμένα τα αποθέματα που διαθέτει σήμερα η κεντρική τράπεζα, θα επιβληθούν όρια στα swaps και στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls). Ο υπουργός Οικονομικών, Λουτφί Ελβάν, διέψευσε, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα θα μείνει πιστή στις αρχές της ελεύθερης αγοράς, όμως και τα capital controls “όπλο” της ελεύθερης αγοράς είναι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι