Casus Belli για τον Τσαβούσογλου τα 12 μίλια στην Κρήτη

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, από το βήμα της Βουλής ότι είναι αναφαίρετο το δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια τόσο νότια όσο και ανατολικά της Κρήτης, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε το «Casus Belli».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Καθημερινής» στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «στο θέμα του Αιγαίου, στο ζήτημα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, δεν έχει αλλάξει η θέση της Τουρκίας. Όπως δεν έχει αλλάξει και η απόφαση που έχει πάρει το τουρκικό Κοινοβούλιο. Έτσι κάθε κυβέρνηση και κάθε κόμμα που έχει έρθει στην εξουσία τήρησε την ίδια αποφασιστική θέση και δεν υποχώρησαν. Διότι αυτό είναι ένα εθνικό θέμα».

Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, μετά τις επαφές του με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι οι δηλώσεις για το θέμα των δώδεκα ναυτικών μιλίων στην Ελλάδα, γίνονται για «εσωτερική κατανάλωση». Υποστήριξε μάλιστα ότι «η Ελλάδα (ελληνική κυβέρνηση) για να πει κάτι στον λαό, λέει τέτοια πράγματα. Ο φίλος μου ο Νίκος Δένδιας έκανε λάθος, λανθασμένες δηλώσεις. Αυτή η απόφαση δεν έχει καμία ισχύ».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε επίσης ότι «η Ελλάδα δεν κάνει μόνο αυτό» και πρόσθεσε ότι, «όπως είπε και σε κάποιους Ευρωπαίους η Αθήνα συνέχισε τις προβοκάτσιες». Χαρακτήρισε μάλιστα ως τέτοιες την πόντιση καλωδίων στον βυθό της θάλασσας και τις διμερείς ασκήσεις. «Ξαφνικά ανακοινώνει NAVTEX, NOTAM και προσπαθεί να κλείσει θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο. Και ανακοινώνουν χώρους, δεν κάνουν καμία δραστηριότητα. Δηλαδή συνεχίζουν τις προβοκάτσιες» είπε. Και όλα αυτά  δύο εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι