Χιροσίμα… 75 χρόνια από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ημέρα μνήμης σήμερα, 6 Αυγούστου 2020, καθώς συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Το ρολόι έγραφε 8:15 (ώρα Ιαπωνίας) όταν η ατομική βόμβα «Little Boy» ισοπέδωνε τη Χιροσίμα. Η βόμβα στοίχισε τη ζωή σε περίπου 140.000 ανθρώπους, ενώ το 69% των οικοδομημάτων καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Τρεις ημέρες αργότερα, μια δεύτερη αμερικανική ατομική βόμβα ισοπέδωνε την ιαπωνική πόλη Ναγκασάκι, προκαλώντας τον θάνατο 74.000 ανθρώπων, τόσο από την πυρηνική έκρηξη όσο και από τις συνέπειες τις ραδιενέργειας.
Η πυρηνική βόμβα στη Χιροσίμα που συγκλόνισε τον πλανήτη Για την πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση στην ιστορία της ανθρωπότητας χρησιμοποιήθηκε μια βόμβα τύπου ουρανίου-235. Η ισχύς της έκρηξης δεν ήταν εκ των προτέρων γνωστή.

Τη ρίψη πραγματοποίησε ο σμήναρχος Πολ Τίμπετς, κυβερνήτης ενός αεροσκάφους Β-29 στο οποίο είχε δώσει το προσωνύμιο «Ένολα Γκέυ» που ήταν το όνομα της μητέρας του. Επί τόπου σκοτώθηκαν περίπου 70.000 άνθρωποι, ενώ πολλοί περισσότεροι πέθαναν αργότερα ή έπαθαν σημαντικές βλάβες στην υγεία τους εξ αιτίας της ραδιενέργειας.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι