Χοντρό ρωσικό “δούλεμα” σε ΗΠΑ, “εγκαταλείψατε τους Κούρδους”

Ένας νεκρός και 24 τραυματίες σε αμερικανικά πλήγματα στο Ιράκ - Για "εχθρική ενέργεια" μιλάει η Βαγδάτη

Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τους Κούρδους συμμάχους τους στη Συρία και τους άφησαν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την τουρκική επίθεση, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ. «Οι ΗΠΑ ήταν ο στενότερος σύμμαχος των Κούρδων. Παρόλα αυτά τους εγκατέλειψαν, ουσιαστικά τους πρόδωσαν και τώρα προτιμούν να κρατήσουν τους Κούρδους στα σύνορα και πρακτικά τους αναγκάσουν να πολεμήσουν τους Τούρκους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο ίδιος δήλωσε πως ήταν προφανές ότι εάν οι Κούρδοι δεν αποχωρούσαν από τη λεγόμενη ασφαλή ζώνη στα σύνορα, τότε οι Σύριοι συνοριοφύλακες και η ρωσική στρατιωτική αστυνομία θα έπρεπε να εγκαταλείψουν την περιοχή. Στην περίπτωση αυτή, οι υπόλοιπες κουρδικές ομάδες θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν τον τουρκικό στρατό, παρατήρησε ο Πεσκόφ.

Σημειώνεται ότι η ρωσική στρατιωτική αστυνομία έχει ξεκινήσει περιπολίες βορειοανατολικά της Μανμπίτζ, στη Συρία, κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας Πούτιν και Ερντογάν για κοινές περιπολίες σε ζώνη βάθους 10 χιλιομέτρων στη Συρία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ρωσία στέλνει στρατιωτική αστυνομία, ενώ η Συρία θα στείλει συνοριοφύλακες ώστε να διασφαλίσει η απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων YPG και των όπλων τους σε βάθος «30 χιλιομέτρων μακριά από τα σύνορα». Η απόσυρση θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 150 ώρες. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, διευκρίνισε ότι οι Κούρδοι θα αποχωρήσουν από τις πόλεις Μανμπίζ και Τελ Ριφάτ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Οκτωβρίου η Τουρκία ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη βόρεια Συρία με δηλωμένο στόχο την εκκαθάριση περιοχής κοντά στα τουρκικά σύνορα από Κούρδους μαχητές. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα αποσύρουν τα στρατεύματα από τη χώρα, μια κίνηση που πολλοί είδαν ως «προδοσία» των Κούρδων μέχρι πρότινος συμμάχων της Αμερικής.