Χόρεψε στα Ρίχτερ το Ηράκλειο Κρήτης – Ένας νεκρός και τραυματίες

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 4,8 Ρίχτερ στην Κρήτη

Σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο Ηράκλειο στις 9:15 σήμερα το πρωί, με επίκεντρο κοντά στο Αρκαλοχώρι, 30 χλμ. νοτίως του Ηρακλείου και εστιακό βάθος 10 χλμ. Τα επόμενα δέκα λεπτά ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί, ο πρώτος μεγέθους 3,7 βαθμών και ο δεύτερος 4,8 βαθμών.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη και κυρίως στο νομό Ηρακλείου. Ο κόσμος πετάχτηκε έξω από σπίτια, γραφεία και καταστήματα και δεν έχουν γίνει γνωστό εάν υπάρχουν  τραυματισμοί, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σημειώθηκαν ρωγμές σε σπίτια και αποκολλήθηκαν βράχια που έπεσαν στους δρόμους, πιθανόν να κατέρρευσε και παλαιό κτίσμα κοντά στο επίκεντρο.

Άνδρες της ΕΜΑΚ του νησιού έχουν φτάσει στο σημείο όπου ένας εργάτης καταπλακώθηκε μετά την κατάρρευση τρούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνδρας δεν δείχνει κανένα ίχνος ζωής, δεν επικοινωνεί με τους διασώστες και αυτή την ώρα γίνεται προσπάθεια απομάκρυνσης των μπάζων που τον έχουν καταπλακώσει.

Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι ανασύρθηκε νεκρός. Ο εργάτης βρισκόταν εκεί για να κάνει επισκευές στο παλιό εκκλησάκι. Σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση, από τη δόνηση τραυματίστηκαν 9 άτομα, τα επτά με ελαφρές εκδορές, ενώ ακόμη δύο φέρουν κατάγματα και έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Η γενικότερη  κατάσταση δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως, καθώς δεν έχουν φτάσει διασώστες και συνεργεία μηχανικών σε όλα τα χωριά της περιοχής που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα και όπου τα περισσότερα σπίτια είναι πλινθόκτιστα. Εκτός από το Αρκαλοχώρι σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί και ο οικισμός Αρχοντικό και τα Ρουσσοχώρια. Πολλές ζημιές σημειώθηκαν  και σε σπίτια στις Αγιές Παρασκιές αλλά και στο Πατσίδερο. Επίσης, κοντά στον Προφήτη Ηλία, βράχος έπεσε σε ΙΧ εν κινήσει, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά οι επιβαίνοντες.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αρχιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, έδωσε εντολή όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη Μεγαλόνησο  να είναι σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δόθηκε εντολή στην 1η και 2η ΕΜΑΚ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη να αναχωρήσουν άμεσα για την Κρήτη. Η μεταφορά τους αναμένεται να γίνει σε λίγη ώρα με εναέρια μέσα ενώ η παρουσία τους στο νησί κρίνεται προληπτική.

Σεισμός

Σύμφωνα με τον Δρ Αθανάσιο Γκανά διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός που σημειώθηκε στις 9:17 ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος σεισμός, αποτέλεσμα μια σεισμικής ακολουθίας που είχε ξεκινήσει πριν από μερικούς μήνες. «Αυτός ο σεισμός προήλθε ως αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης περιόδου με μικρές και μεσαίες δονήσεις στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου και θα τον μετρήσω ως κύριο σεισμό. Λόγω της παρατεταμένης σεισμικής περιόδου και λόγω του ιστορικού της περιοχής εκτιμώ ότι είναι ο κύριος σεισμός».

Ισχυροί μετασεισμοι

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Γκανά θα υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί με μέγεθος τουλάχιστον 4,8 με 5 Ρίχτερ. Όσον αφορά τις πληροφορίες ότι οι επιστήμονες περίμεναν έναν ισχυρό σεισμό στην περιοχή, ο κ. Γκανάς είπε: «Δεν μπορούσε να γίνει ασφαλής πρόβλεψη με βάση τα δεδομένα που είχαμε το τελευταίο τετράμηνο κατά το οποίο σημειώθηκαν πολλές και μικρές δονήσεις δονήσεις».

»Αυτό που βλέπαμε ήταν ότι θα συνεχιζόταν η σεισμική δραστηριότητα για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο σημερινός σεισμός αλλάζει τα δεδομένα και η εκτίμησή μου είναι ότι πρόκειται για τον κύριο. Οι προηγούμενες μικροδονήσεις ήταν τελικά μια προσεισμική ακολουθία στην περιοχή, στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου».

Ο  πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Λέκκας θεώρησε τον σεισμό αυτό “κεραυνό εν αιθρία”.  Όπως είπε «κανείς δεν περίμενε τόσο ισχυρό σεισμό στην περιοχή, υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός. Δεν φαίνεται ότι θα υπάρχουν πολλές ζημίες, έκτος αν συνεχιστεί η δραστηριότητα και υπάρχουν ζημίες που δε φαίνονται με γυμνό μάτι. Ο κόσμος δεν πρέπει να μπει μέσα σε κτήρια, κυρίως στα παλιά κτήρια».

Οι γονείς ειδοποιήθηκαν να πάρουν τα παιδιά τους από τα σχολεία που εκκενώθηκαν. Εκκενώθηκαν επίσης τα δικαστήρια. Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια. Μηχανικός του δήμου Αρκαλοχωρίου, ο κ. Κρονάκης, δήλωσε ότι κατέρρευσαν μερικώς τοίχοι σε παλιές κατασκευές και οι κάτοικοι πρέπει να απομακρυνθούν -«με άλλον έναν σεισμό θα πέσουν αυτά, γιατί είναι πετρόσπιτα τα πιο πολλά», είπε.

seismos.jpg

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι