Χωρίς καραντίνα οι εμβολιασμένοι τουρίστες από το Ισραήλ παρά τη γκρίνια της Κομισιόν

Χωρίς καραντίνα οι εμβολιασμένοι τουρίστες από το Ισραήλ παρά τη γκρίνια της Κομισιόν

Η Ελλάδα αποφάσισε ότι όλοι οι εμβολιασμένοι Ισραηλινοί πολίτες θα μπορουν να εισέρχονται στη χώρα από σήμερα και για δέκα ημέρες δίχως να τους επιβάλλεται επταήμερη καραντίνα και η Κομισιόν γκρίνιασε ότι «ακόμη ισχύει η απόφασή μας κατά των μη αναγκαίων μετακινήσεων από τρίτες χώρες».

Σύμφωνα με την απόφαση της Ελλάδας οι μόνιμοι κάτοικοι του Ισραήλ που έχουν πιστοποίηση εμβολιασμού στα αγγλικά από δημόσια αρχή της χώρας τους, μπορουν να έρχονται ως τουρίστες χωρίς να μένουν σε καραντίνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν παρέλθει δύο εβδομάδες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους (π.χ. από τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer) και παράλληλα ότι θα έχουν αρνητικό τεστ. Θα πρέπει δηλαδή να επιδεικνύουν παράλληλα και τεστ PCR (μοριακού ελέγχου) που θα έχει διενεργηθεί μέσα στις τελευταίες τρεις ημέρες πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων και να επιδεικνύεται στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων. Οι μόνιμοι κάτοικοι από το Ισραήλ που θα έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού θα απαλλάσσονται από τον υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό 7 ημερών που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους που έρχονται από το εξωτερικό αλλά και για τους Ισραηλινούς που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι για όλους τους επιβάτες πτήσεων από το εξωτερικό προβλέπεται 7ημερη καραντίνα και διενέργεια δειγματοληπτικού τεστ κατά την άφιξη. Ειδικά για τους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προβλέπεται υποχρεωτικό τεστ κατά την άφιξη σε ελληνικό αεροδρόμιο. Όσοι προέρχονται από τη Βρετανία θα πρέπει επισης να έχουν αρνητικό RCR τεστ για να εξέλθουν από την καραντίνα όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο. Παράλληλα ισχύει και η notam που προβλέπει ότι όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό PCR τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξη τους.

Την Τρίτη το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα επιτρέψει άμεσα την είσοδο έως 10.000 εμβολιασμένων τουριστών εβδομαδιαίως στη χώρα, χωρίς περίοδο καραντίνας. Πρόκειται για το πιλοτικό ξεκίνημα σχετικής διμερούς συμφωνίας, που στόχο έχει να έρθουν έως και 700.000 Ισραηλινοί φέτος στην Ελλάδα. Αμέσως η Κομισιόν εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει:  «Αναμένουμε από όλα τα κράτη-μέλη να σέβονται τις συστάσεις του Συμβουλίου για τις μη ζωτικές μετακινήσεις προς την Ε.Ε. από τρίτες χώρες, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για την ακεραιότητα της ζώνης Σένγκεν».

«Οπως ξεκάθαρα περιγράφεται στην πρόταση της Κομισιόν για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι τα πιστοποιητικά θα είναι συμβατά με συστήματα σε χώρες εκτός Ε.Ε., αλλά προς το παρόν οι υπάρχοντες ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τις μη ζωτικές μετακινήσεις θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, με την εξαίρεση ενός περιορισμένου αριθμού χωρών», ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται πως οι συστάσεις της Κομισιόν, προς το παρόν, δεν κάνουν  εξαιρέσεις για εμβολιασμένους τουρίστες και εξαιρούν μόνον έναν μικρό αριθμό τρίτων χωρών με πολύ χαμηλή διασπορά του ιού. Ο κανονισμός που έχει εισηγηθεί η Κομισιόν για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό δεν θα απαγορεύει στα κράτη-μέλη να αναγνωρίζουν διμερώς τα πιστοποιητικά τρίτων χωρών, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση ξένων τουριστών από χώρες εκτός Ε.Ε. Αλλά αυτό θα είναι εφικτό μόνο μετά την άρση της γενικής απαγόρευσης των μη ζωτικών μετακινήσεων, κατά τη γνώμη της Κομισιόν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι