ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Χωρίς μετρό, τρόλεϊ και λεωφορεία σήμερα η Αθήνα

Χωρίς μετρό, τρόλεϊ και λεωφορεία σήμερα η Αθήνα

Η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς σήμερα, θα προκαλέσει μεγάλη δυσκολία στις μετακινήσεις σήμερα, Τετάρτη, στην Αθήνα, καθώς μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ θα στηριχθούν μόνον σε προσωπικό ασφαλείας. Ο σχετικά νέος νόμος που προβλέπει στις απεργίες να κινείται το ένα τρίτο των μέσων, στην πράξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία εργαζομένων και εργοδοσίας για τον τρόπο ασφαλούς υλοποίησής του.

Την απεργία προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) ως αντίδραση στις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που αλλάζουν ριζικά τη λειτουργία των ΔΕΚΟ και ψηφίζεται σήμερα, Τετάρτη, στη Βουλή. Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη αυθημερόν (χθες δηλαδή) προκειμένου να κριθεί παράνομη η κινητοποίηση. Η υπόθεση θα εκδικαστεί σήμερα, όταν πλέον η απεργία θα έχει ξεκινήσει. Οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών στις 12:00.

Οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ στην ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «κρεσέντο παλαιοκομματισμού και εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με το οποίο περιορίζεται ο ρόλος του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις προσωπικού, ενισχύονται οι προμήθειες σε απευθείας αναθέσεις και ανοίγει η πόρτα προσλήψεων ακριβοπληρωμένων «golden boys» καθώς δίνεται η δυνατότητα προσλήψεων για θέσεις Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών από την αγορά, υπονομεύοντας την υπηρεσιακή εξέλιξη του υπάρχοντος προσωπικού. Οι νέες ρυθμίσεις δημιουργούν εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων μέσα στον ίδιο εργασιακό χώρο και υπονομεύουν περισσότερο τον ρόλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επίσης, για πρώτη φορά, προβλέπεται η ύπαρξη σε αυτές τις εταιρείες “νοικιαζόμενων” εργαζόμενων».

Η απόφαση για την απεργία ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίασή του ΕΚΑ, το οποίο ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα όλων των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, την άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στις Δημόσιες Επιχειρήσεις στις οποίες δεν έχουν υπογραφεί, την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας με την πρόσληψη προσωπικού αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης, με την ουσιαστική εποπτεία του ΑΣΕΠ και την επαναφορά της δυνατότητας να συμφωνούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι ζήτησε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία, «γιατί δεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες προϋποθέσεις κήρυξής της».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι