Cumhuriyet: Η Αθήνα δίνει έμφαση στον διάλογο για τα ελληνοτουρκικά

Cumhuriyet: Η Αθήνα δίνει έμφαση στον διάλογο για τα ελληνοτουρκικά

Ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet καταγράφει τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εστιάζοντας στη σημασία του διαλόγου και της οικοδόμησης θετικού κλίματος, ενόψει και της Άτυπης Συνάντησης Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στην Αττάλεια.

Η στρατηγική σημασία των εξελίξεων στη Συρία, την Παλαιστίνη, τη Λιβύη, τον Λίβανο και την Κύπρο για τις ισορροπίες ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προφανής. Σε αυτό το πλαίσιο, η πορεία των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, ιδίως υπό το φως των περιφερειακών μετατοπίσεων και της προετοιμασίας της Τουρκίας για τη φιλοξενία της συμμαχικής συνόδου, επισημαίνει.

Η προσέγγιση των δύο πλευρών βασίζεται στην αρχή ότι ο διάλογος πρέπει να επικεντρώνεται στα πεδία σύγκλισης και όχι στις δομικές διαφορές, με στόχο τη δημιουργία θετικού κλίματος στις διμερείς σχέσεις, αναφέρει η εφημερίδα. Ως εκ τούτου, αποφεύγεται η ανάδειξη θεμάτων υψηλής έντασης, όπως οι θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο ή οι ενεργειακές δραστηριότητες πέριξ της Κύπρου, γράφει. Αντίθετα, προτάσσεται η ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως το εμπόριο και ο τουρισμός, καθώς και η εδραίωση δίαυλων επικοινωνίας που θα επιτρέπουν την αποκλιμάκωση σε περιόδους κρίσης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης στην Αττάλεια, με τη συμμετοχή και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη: Σύμφωνα με υψηλόβαθμες ελληνικές πηγές, οι επαφές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας σε υπουργικό επίπεδο κινούνται σε θετική κατεύθυνση, με την επικοινωνία να ενισχύεται την τελευταία διετία σε βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης – εξέλιξη που, όπως σημειώνεται, έχει συμβάλει και στην περιφερειακή σταθερότητα, επισημαίνει η Cumhuriyet.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν εκλαμβάνει την αναπτυσσόμενη τουρκική αμυντική βιομηχανία ως απειλή, δίνοντας έμφαση στη σημασία της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Όπως αναφέρουν, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση ασφάλειας αυτή τη στιγμή, με την Τουρκία να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας. Ωστόσο, το ζήτημα της συνεισφοράς της Άγκυρας σε αυτή την αρχιτεκτονική εξακολουθεί να προκαλεί ερωτήματα εντός της ΕΕ, γράφει το μέσο.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του στο Λονδίνο, όπου συζητήθηκαν διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Η αμυντική αυτονομία της Ευρώπης

Σε πρόσφατες δηλώσεις του σε εκδήλωση της εφημερίδας Το Βήμα, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων, σε περίπτωση μείωσης της αμερικανικής στήριξης προς το ΝΑΤΟ. Τόνισε μάλιστα ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για μια περισσότερο αυτόνομη ευρωπαϊκή στρατηγική στον τομέα της άμυνας, αναφέρει η Cumhuriyet

Αναφορικά με τον ρόλο της Τουρκίας σε μια ευρωπαϊκή αμυντική αρχιτεκτονική, ο Έλληνας Υπουργός σημείωσε πως πρόκειται για έναν ισχυρό περιφερειακό παίκτη, με ανεπτυγμένη αμυντική βιομηχανία, εταίρο και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, αλλά και υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ – γεγονός που συνεπάγεται συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τόσο απέναντι στη Συμμαχία όσο και στην ΕΕ, επισημαίνει.

Παρά την εμφανή πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών, το ρεπορτάζ τονίζει ότι η προστασία των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας, καθώς και της ‘ΤΔΒΚ’, παραμένει ζήτημα υψίστης σημασίας, ιδίως υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα έχει ενισχύσει τις αμυντικές της δαπάνες και έχει συνάψει συμφωνίες στρατηγικής σημασίας, όπως εκείνη με τη Γαλλία – πυρηνική δύναμη της Ευρώπης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στις σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο, οι οποίες έχουν ενισχυθεί με την υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, γράφει η Cumhuriyet.

Η διάσταση του κράτους δικαίου

Επιπλέον, ελληνικές πηγές εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, επισημαίνοντας την ανάγκη τήρησης των θεμελιωδών κριτηρίων ένταξης, όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου και η δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισαν τη στάση της ΕΕ απέναντι στις διώξεις με επίκεντρο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, εκλεγμένο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και δυνητικό ηγέτη της τουρκικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας των πολιτικών ελευθεριών, καταλήγει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx