Daily Sabah: Η Ελλάδα αγοράζει γαλλικούς πυραύλους – Κλιμακώνει την απειλή για την Τουρκία

Daily Sabah: Η Ελλάδα θα αγοράσει γαλλικούς πυραύλους καθώς κλιμακώνει την απειλή για την Τουρκία

Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία για την αγορά πυραύλων κατά των πλοίων από τη Γαλλία τη Δευτέρα, εν μέσω αγορών για να ενισχύσει την άμυνά της, ημέρες αφότου ο αρχηγός του στρατού της χώρας απείλησε ανοιχτά την Τουρκία σε μια θαλάσσια διαμάχη, γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα η Daily Sabah.

«Η Ελλάδα θα αγοράσει γαλλικούς πυραύλους καθώς κλιμακώνει την απειλή για την Τουρκία» Daily Sabah

Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία για την αγορά πυραύλων κατά των πλοίων από τη Γαλλία τη Δευτέρα, εν μέσω αγορών για να ενισχύσει την άμυνά της, ημέρες αφότου ο αρχηγός του στρατού της χώρας απείλησε ανοιχτά την Τουρκία σε μια θαλάσσια διαμάχη.

Τη συμφωνία για 16 γαλλικής κατασκευής πυραύλους Exocet υπέγραψαν ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Sebastien Lecornu, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα. Το κόστος της συμφωνίας δεν έγινε γνωστό. Σύμφωνα με ένα αμυντικό σύμφωνο με τη Γαλλία που υπογράφηκε το 2021, η Ελλάδα συμφώνησε να αγοράσει τρεις γαλλικές φρεγάτες και περίπου 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale κατασκευής Dassault.

Επιπλέον, η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι θα αγοράσει μια τέταρτη φρεγάτα Belharra και πυραύλους cruise από τη Γαλλία, ως μέρος ενός αμυντικού σχεδίου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2036 για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, καθώς επιδιώκει να συμβαδίσει με τη γείτονα και ιστορικό αντίπαλό της, την Τουρκία. Αν και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα και η Τουρκία, έχουν μακροχρόνιες διαφωνίες για τα σύνορα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, που τους έχουν φέρει κοντά σε πόλεμο πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες.

«Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται», είπε ο Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με τον Lecornu. Οι δύο υπουργοί δεν απάντησαν σε ερωτήσεις. Σε αντίθεση με τον Δένδια, ο αρχηγός του ελληνικού στρατού απείλησε πράγματι την Τουρκία. Ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου της χώρας στρατηγός Δημήτριος Χούπης δήλωσε σε οικονομικό φόρουμ νωρίτερα αυτό το μήνα ότι είναι έτοιμοι να «επέμβουν σε πέντε λεπτά» στην Τουρκία, κατηγορώντας την τελευταία για αυτό που ονόμασε «ρεβιζιονιστική τακτική» σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα.

Μιλώντας στη Βουλή νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να στραφεί από τα παραδοσιακά αμυντικά συστήματα σε μια στρατηγική υψηλής τεχνολογίας, δικτυωμένης με επίκεντρο τα κινητά, πυραυλικά συστήματα με τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογίες drone και προηγμένες μονάδες διοίκησης – μειώνοντας την εξάρτηση από τους συμβατικούς στόλους.

Η τάση εκσυγχρονισμού της Ελλάδας – που ξεκίνησε μετά από χρόνια αμυντικών περικοπών κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης 2010-2018 – περιλαμβάνει ήδη όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων και επικεντρώνεται στη συνεργασία με τη Γαλλία, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, διαθέτει μια ακμάζουσα αμυντική βιομηχανία και λιγότερη εξάρτηση από εισαγωγές για τις αμυντικές της ανάγκες.

Η Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ξοδεύει ήδη περίπου το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της για την άμυνα. Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο στην ΕΕ, η οποία βρίσκεται υπό πίεση να ενισχύσει την άμυνα καθώς η 75χρονη συμμαχία του ΝΑΤΟ με τις ΗΠΑ υφίσταται πίεση.

Η χώρα στοχεύει επίσης να αναπτύξει έναν θόλο αντιαεροπορικής και αντι-drone προστασίας με το όνομα «Ασπίδα του Αχιλλέα» και να πληρώσει για 20 μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έχουν παραγγελθεί από τις ΗΠΑ. Το σχέδιο ακολουθεί τα ήδη ανακοινωθέντα σχέδια για την αγορά ενός νέου συστήματος πυραυλικού πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς με βεληνεκές έως 300 χιλιόμετρα (186,4 μίλια). Τα περισσότερα από αυτά θα προστατεύουν τα βορειοανατολικά σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και τα νησιά της στο Αιγαίο.

Ο Δένδιας, ο οποίος κατηγορείται ότι υπονόμευσε την αναβίωση των δεσμών με την Τουρκία από Τούρκους αξιωματούχους, είπε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια «πραγματική απειλή πολέμου» από την Τουρκία υπερασπιζόμενος τον διπλασιασμό σχεδόν των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας.

Οι δαπάνες για το υπουργείο Άμυνας θα αυξηθούν στα 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ (6,5 δισεκατομμύρια δολάρια) από 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω των αυξημένων παραδόσεων εξοπλισμού το 2025. «Είναι υπερβολικές αυτές οι δαπάνες; Όποιος τοποθετείται σε αυτό πρέπει να εξηγήσει με ποια κριτήρια το εξετάζει. Απειλείται η χώρα; Και από πού προέρχεται η κύρια απειλή για τη χώρα;», είπε ο Δένδιας στη Βουλή τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας ότι η Τουρκία ξοδεύει 26,8 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς.

Η Ελλάδα είναι μία από τις 21 χώρες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας, European Sky Shield, το οποίο ξεκίνησε η Γερμανία, αλλά η κυβέρνηση στην Αθήνα πιστεύει ότι η πρόοδος είναι πολύ αργή. Η Τουρκία, επίσης, παρουσίασε πρόσφατα το δικό της σύστημα «Ατσάλινου Θόλου» και ήδη διαθέτει αμυντικό προϋπολογισμό πολύ υψηλότερο από την Ελλάδα, που είναι σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Τουρκία βασίζεται στο δικό της εγχώριο οπλοστάσιο για τον «Θόλο» της και σε άλλους τομείς, ιδιαίτερα στα εναέρια οχήματα μάχης χωρίς πλήρωμα.

Μετά από μια μακρά περίοδο εντάσεων που χαρακτηρίζεται από διαφωνίες για την παράτυπη μετανάστευση, η Κυπριακή διαμάχη, η ενεργειακή εξερεύνηση και η εδαφική κυριαρχία στο Αιγαίο, η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν κάνει βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για μια εύθραυστη εξομάλυνση των σχέσεων τους, η οποία πέρασε σε νέο κεφάλαιο με την επίσκεψη ορόσημο του Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan στην Αθήνα στις 20 Δεκεμβρίου 2023.

Ενώ οι αξιωματούχοι και των δύο πλευρών έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους για διατήρηση του θετικού κλίματος, τα ζητήματα είναι μακροχρόνια και βαθιά ριζωμένα, και καμία πλευρά δεν αναμένει ότι η διαδικασία θα είναι χωρίς αναταράξεις, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, όπου τουρκικά και ελληνικά τζετ συχνά έρχονταν σε συμπλοκή μέχρι πολύ πρόσφατα. Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη γείτονά της να μην εισέλθει σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, ιδιαίτερα για την οικοδόμηση στρατιωτικής παρουσίας στα αμφισβητούμενα νησιά του Αιγαίου από τη δεκαετία του 1960, κατά παράβαση των μεταπολεμικών συνθηκών.

Η αγορά από την Ελλάδα μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ και η αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών έχουν σκοπό να αντιμετωπίσουν την προστασία των τουρκικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα λέει ότι πρέπει να υπερασπιστεί τα νησιά έναντι πιθανής επίθεσης από την Τουρκία, αλλά Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση των νησιών θα μπορούσε να οδηγήσει στην αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας τους από την Άγκυρα.#

Δηλώσεις αρχηγού ψευδοκράτους στην Daily Sabah: «Η πίεση της ΕΕ στοχoποιεί την ενσωμάτωση της ‘ΤΔΒΚ’ στον τουρκικό κόσμο»

Ο Τ/Κ Πρόεδρος Ersin Tatar είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ματαίωσε τις προσπάθειές τους να είναι μέρος του τουρκικού κόσμου, καθώς οι ‘Ε/Κ’ και η Ελλάδα πιέζουν το μπλοκ, αλλά υποσχέθηκε να συνεχίσει την ενσωμάτωση
Το επί δεκαετίες άλυτο Κυπριακό έχει βρεθεί για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της διεθνούς ατζέντας μετά την ένταξη της ‘ΤΔΒΚ’ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (OTΚ) ως μέλος παρατηρητής υπό το συνταγματικό της όνομα και σημαία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ‘ΤΔΒΚ’ Ersin Tatar, ενώ αυτή η κίνηση έγινε ευπρόσδεκτη από όλο τον τουρκικό κόσμο, προκάλεσε επίσης εντεινόμενη διπλωματική πίεση που ενορχηστρώθηκε από την ‘ΕΚΔΝΚ’ και την Ελλάδα μέσω της επιρροής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας στην Daily Sabah, ο Tatar τόνισε ότι η ΕΕ πιέζει συστηματικά τα τουρκικά κράτη μέσω της ‘ΕΚΔΝΚ’ και της Ελλάδας. Ωστόσο, παρά τις πιέσεις αυτές, η ‘ΤΔΒΚ’ παραμένει σταθερή στο όραμά της για ενσωμάτωση με τον τουρκικό κόσμο. Περιγράφοντας την αντίδραση της ‘ΕΚΔΝΚ’ με τη φράση «Τρελάθηκαν», ο Tatar σημείωσε ότι ενώ ορισμένα τουρκικά κράτη έδειχναν ενδιαφέρον να συνεργαστούν με την ‘ΤΔΒΚ’ σε περιβαλλοντικές και οικονομικές πρωτοβουλίες, οι Βρυξέλλες παρενέβησαν για να εμποδίσουν τέτοιες προσπάθειες. Ο Tatar δήλωσε ότι η ΕΕ έχει επίσης μετατρέψει τα ενεργειακά της συμφέροντα σε μέσο πίεσης, με στόχο να αποδυναμώσει τους δεσμούς μεταξύ του τουρκικού κόσμου και της ‘ΤΔΒΚ’.

«Χωρίς την υποστήριξη των Ελλήνων και της Ελλάδας, οι άλλες χώρες δεν μπορούν να κάνουν πολλά», είπε ο Tatar. «Η ΕΕ έχει μεγάλη εμβέλεια. Υπάρχουν επίσης ορισμένα ενεργειακά ζητήματα που αφορούν την ΕΕ. Όλα αυτά, φυσικά, προκάλεσαν προβλήματα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας τις έμμεσες παρεμβάσεις των Βρυξελλών.
Ωστόσο, η ‘ΤΔΒΚ’ δεν υποχωρεί. Ο Tatar επιβεβαίωσε αυτή την αποφασιστικότητα: «Θα συνεχίσουμε να συναντιόμαστε μαζί τους και θα λέμε: «Κάντε κάτι και με εμάς. Κάντε κάτι με την ‘ΤΔΒΚ’».

Η σύνοδος κορυφής του ΟΤΚ που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν τον Νοέμβριο του 2022 σηματοδότησε μια σημαντική καμπή στην αύξηση της ορατότητας της ‘ΤΔΒΚ’ στον τουρκικό κόσμο, χάρη στην υποστήριξη της Άγκυρας. Ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan χαρακτήρισε την απόφαση να γίνει δεκτή η ‘ΤΔΒΚ’ ως μέλος παρατηρητής ως «ιστορικό βήμα». Αυτή η εξέλιξη είχε τόσο διπλωματικό όσο και συμβολικό βάρος, δίνοντας νέα ώθηση στην προσπάθεια της ‘ΤΔΒΚ’ για διεθνή αναγνώριση.

Δύο ξεχωριστά κράτη

Ο Tatar δήλωσε περαιτέρω ότι το όραμα για λύση στο Κυπριακό έχει αλλάξει βαθιά. Υποστήριξε ότι περισσότερα από 60 χρόνια διαπραγματεύσεων με βάση την ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν απέφεραν αποτελέσματα και ότι είναι πλέον καιρός να βασιστεί οποιαδήποτε λύση στην πραγματικότητα δύο χωριστών κρατών: […]

Εν τω μεταξύ, η μεροληπτική στάση της ΕΕ στο Κυπριακό έχει επικριθεί εδώ και καιρό. Παρά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, η απόφαση για την αποδοχή της ‘ΕΚΔΝΚ’ στην ΕΕ το 2004 δημιούργησε βαθιά δυσπιστία στην τουρκική πλευρά. Αυτή η δυσπιστία ενισχύθηκε περαιτέρω από τις συνεχιζόμενες πολιτικές απομόνωσης της ΕΕ προς την ‘ΤΔΒΚ’.

Οι πρόσφατες εξελίξεις αποκαλύπτουν ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη σε αυτή τη γραμμή, εντείνοντας τις προσπάθειες για να αποτρέψει τον τουρκικό κόσμο να σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με την ‘ΤΔΒΚ’. Ωστόσο, η τρέχουσα διπλωματική στάση τόσο της Άγκυρας όσο και της Λευκωσίας υποδηλώνει μια σταθερή στάση απέναντι σε αυτές τις πιέσεις.
Η εξωτερική πολιτική της ‘ΤΔΒΚ’ επιδιώκει διεθνή αναγνώριση και πολυδιάστατη συνεργασία με τα τουρκικά κράτη σε πολιτιστικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Αυτή η στρατηγική επαναπροσδιορίζει επίσης το όραμα για λύση στο νησί: όχι μια ομοσπονδία, αλλά δύο κυρίαρχα και ισότιμα ​​κράτη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx