Δανία: Δυο χρόνια φυλακή σε όποιον κάψει Κοράνι

Δανία: Δυο χρόνια φυλακή σε όποιον κάψει Κοράνι

Αυστηρό νόμο για να γλιτώσει τις αντιπαραθέσεις και τις εντάσεις υιοθετεί η Δανία

Το κοινοβούλιο της Δανίας υιοθέτησε σήμερα νόμο που ποινικοποιεί την “ανάρμοστη μεταχείριση κειμένων που έχουν μεγάλη θρησκευτική σημασία”, απαγορεύοντας ντε φάκτο το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου μετά την επανειλημμένη βεβήλωση του ιερού βιβλίου του Ισλάμ που οδήγησε σε εντάσεις με αρκετές μουσουλμανικές χώρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Στο τέλος μιας συζήτησης που διήρκησε σχεδόν τέσσερις ώρες, το κείμενο υιοθετήθηκε κατά την τρίτη ανάγνωση από τα 94 εκ των 179 μελών του κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, θα απαγορεύεται στο εξής το κάψιμο, η βεβήλωση ή το ποδοπάτημα δημοσίως θρησκευτικών κειμένων ή οι φωτογραφίες με σκοπό να δημοσιεύεται ευρέως η βεβήλωση. Θα απαγορεύεται, επίσης, το σχίσιμο, η κοπή ή το μαχαίρωμά τους.

Κάθε παραβάτης κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης δύο ετών. Για την κυβέρνηση της Δανίας, της οποίας κανένας εκπρόσωπος δεν μίλησε στην κοινοβουλευτική συζήτηση, στόχος είναι πρωτίστως η προστασία των εθνικών συμφερόντων και η εθνική ασφάλεια.

Η Δανία και η γειτονική της Σουηδία πρόσφατα αντιμετώπισαν την οργή των μουσουλμανικών χωρών. Στο Ιράκ για παράδειγμα, εκατοντάδες υποστηρικτές του θρησκευτικού ηγέτη που ασκεί μεγάλη επιρροή Μοκτάντα Σαντρ προσπάθησαν στα τέλη Ιουλίου να πραγματοποιήσουν πορεία προς την πρεσβεία της Δανίας στη Βαγδάτη. Μετά τις ταραχές αυτές, το βασίλειο αυτό στη βόρεια Ευρώπη ενίσχυσε για κάποιο διάστημα τους ελέγχους του στα σύνορα, πριν η κατάσταση επανέλθει στην κανονικότητα στις 22 Αυγούστου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι