Δεύτερο πυρηνικό σταθμό θα κατασκευάσουν οι Ρώσοι στην Τουρκία – Ανταγωνισμός με Κορέα για τρίτο

Δεύτερο πυρηνικό σταθμό θα κατασκευάσουν οι Ρώσοι στην Τουρκία – Ανταγωνισμός με Κορέα για τρίτο

Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Rosatom ανέφερε σήμερα ότι έχει ληφθεί πολιτική απόφαση από τον Τούρκο πρόεδρο για την κατασκευή δεύτερου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία. Θα αναλάβει τα πάντα, και πάλι, η ρωσική κρατική εταιρεία.

«Τώρα μελετάμε τις λεπτομέρειες. Κατά πάσα πιθανότητα, θα οικοδομηθεί στην Σινώπη, στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Αλεξέι Λιχάτσιεφ, που διευθύνει την εταιρεία. Όπως είπε Rosatom είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε διαγωνισμό και για τρίτο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, παρότι οι πληροφορίες έλεγαν μέχρι πρόσφατα ότι στο παιχνίδι για επιπλέον πυρηνικούς σταθμούς στην Τουρκία είχε μπει η Νότια Κορέα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ρώσοι κατασκεύασαν και τον σταθμό στο Άκουγιου της Μερσίνης απέναντι από την Κύπρο. H Σινώπη είναι απέναντι από την Κριμαία στον Εύξεινο Πόντο (Μαύρη Θάλασσα). Ο Λιχάτσιεφ, μιλώντας στην Δούμα, είπε ότι «ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε δημόσια ότι έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση όμως με αλλαγή στην αρχική επιλογή της τοποθεσίας και κατά πάσα πιθανότητα η εγκατάσταση θα γίνει στη Σινώπη. Η Rosatom ενδέχεται να συμμετάσχει και στον διαγωνισμό για την κατασκευή τρίτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία».

Ο πρώτος σταθμός που κατασκευάστηκε στην Τουρκία –στο Άκουγιου– έλαβε άδεια να τεθεί σε λειτουργία πριν από δύο μήνες. Ο σταθμός της Σινώπης θα είναι ισοδύναμος με του Άκουγιου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι