ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολονύκτια μάχη με τη φωτιά στη Σέριφο: Κάηκαν σπίτια -Εκκενώθηκαν οικισμοί

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Σέριφο – Εκκενώσεις έξι οικισμών
Σύννεφο καπνού υψώνεται πάνω την Πάρνηθα κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς, όπως διακρίνεται από την περιοχή της Εκάλης, Σάββατο 29 Ιουνίου 2024. Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά στην περιοχή Κατσιμίδι στην Πάρνηθα. Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 60 πυροσβέστες με 3 πεζοπόρα τμήματα και 15 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Παράλληλα, τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΛόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στη περιοχή Κατσιμίδι στην Πάρνηθα εστάλη στις 15:53 μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε ετοιμότητα.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ήχησε το 112 στην Σέριφο για την πυρκαγιά που μαίνεται. Εκκενώσεις οικισμών.

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στη Σέριφο. Ήχησε το 112 για τους οικισμούς Ράμος, Λιβάδι, Κουταλάς, Γάνεμα, Βάγια και Καλό Αμπέλι, καλώντας τους κατοίκους να εκκενώσουν.

Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Λειβαδάκια στη Σέριφο και είναι δίπλα από το σπίτια. Στο νησί υπάρχει μόνο ένα πυροσβεστικό και είναι εξαιρετικά δύσβατη περιοχή εκεί που καίει.

«Ενεργοποίηση Πυρκαγιά στην Σέριφο. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Ράμος & Λιβάδι Σερίφου απομακρυνθείτε προς Σέριφο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», γράφει το μήνυμα που έλαβαν κάτοικοι και τουρίστες του νησιού.

Στη συνέχεια ακολούθησε και άλλο μήνυμα με το οποίο καλούνται οι κάτοικοι και τουρίστες που βρίσκονται στις περιοχές Κουταλάς, Γάνεμα, Βάγια και Καλό Αμπέλι να απομακρυνθούν προς την Χώρα Σερίφου.

Στο μεταξύ για δύσκολο και μεγάλο πύρινο μέτωπο έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Σερίφου Κωνσταντίνος Ρεβίνθης και τόνισε πως η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση, είναι πάνω από τα Λιβαδάκια και κατευθύνεται σε βραχώδη έκταση στο βουνό. Ακόμη τόνισε πως τα εναέρια μέσα θα ενισχυθούν και πως στο νησί πνέουν άνεμοι έντασης 9 μποφόρ.

Το μέτωπο στην Πάρνηθα

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι πλέον η φωτιά στην Πάρνηθα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Όπως τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας « η πυρκαγιά είναι χωρίς ενεργό μέτωπο, αλλά με διάσπαρτες εστίες» και ευχαρίστησε την Πυροσβεστική για την μεγάλη προσπάθεια κατάσβεσης ενώ ανέφερε πως «οι δυνάμεις θα δουλεύουν τη φωτιά όλη τη νύχτα». Να σημειωθεί ότι η φωτιά εντοπίστηκε από τα drones της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το μεσημέρι του Σαββάτου (29/06/2024) και οι προσπάθειες για την κατάσβεσή της ήταν εξαιρετικά δύσκολες λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν τις τελευταίες ώρες στην Αττική.

Χαρακτηριστικό είναι πως στην ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στην Πάρνηθα είχε επισημανθεί πως «η ταχύτητα των ανέμων φτάνει τα 50 χιλιόμετρα, με ριπές που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτές οι συνθήκες αλλά και το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης δυσχεραίνουν το επιχειρησιακό έργο των εναερίων μέσων. Γι’ αυτό το λόγο επιχειρούν κυρίως ελικόπτερα».

Στο σημείο της φωτιάς στην Πάρνηθα επιχειρούν 106 πυροσβέστες, 4 τμήματα πεζοπόρων, 35 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 12 εναέρια μέσα, 4 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα. Λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι είχε ηχήσει το 112 για την ενημέρωση των κατοίκων στις πλησιέστερες περιοχές της πυρκαγιάς, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Την ίδια στιγμή, έχει επιβαρυνθεί η ατμόσφαιρα στην Αττική μετά τη φωτιά. Ο ουρανός στην Αττική έχει καλυφθεί με καπνό και η ατμόσφαιρα από τη φωτιά στην Πάρνηθα είναι αποπνικτική, ιδιαίτερα στην Δυτική Αττική, όπου οι άνεμοι έχουν σπρώξει την κάπνα. Παράλληλα, λόγω του πύρινου μετώπου σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής υπάρχει έντονα στην ατμόσφαιρα η μυρωδιά του καμένου.

Πυρκαγιά στην Σέριφο

Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στη Σέριφο κοντά στο Λιβάδι. Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση πλησίον του οικισμού, το έργο όμως της πυρόσβεσης δυσκολεύουν οι πολύ ισχυροί άνεμοι. Στάλθηκε και μήνυμα από το «112» προς του κατοίκους που βρίσκονται στον Ράμο και το Λιβάδι να απομακρυνθούν προς τη Σέριφο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι