Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία μάλλον από “πόσιμο” νερό – Ηλικιωμένος σε ΜΕΘ
01/06/2024Περισσότερα από 40 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, όλων των ηλικιών και των δύο φύλων έχουν καταγραφεί σε κατοίκους των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου της Μαγνησίας, με ημερομηνία εμφάνισης του φαινομένου να τοποθετείται στις 27/5/24.
Ανάμεσά του είναι επτά παιδιά που νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική, ενώ ένας ηλικιωμένος με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Βόλου.
Ο εργαστηριακός έλεγχος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ δείγματος ενός ασθενους που πήγε στο Βελεστίνο, ήταν θετικός για σαλμονέλα, όμως δεν ξέρουμε αν αυτό αποτελεί το μοναδικό δείγμα κοπράνων που ελέγχθηκε ή αν ελέγχθηκαν άλλα δέκα και βγήκαν αρνητικά. Τεκμαίρουμε το πρώτο, διότι το ΑΠΕ αναφέρει ότι είναι σε εξέλιξη ο εργαστηριακός δειγμάτων στο Νοσοκομείο του Βόλου. Κατά συνέπεια εικάζουμε ότι για άγνωστους λόγους έξι μέρες τώρα δεν έχει βγει αποτέλεσμα από δεκάδες ασθενείς.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στις 30/5/24, το Τμήμα Τροφιμογενών και Υδατογενών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ ενημερώθηκε από το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου για αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας. Την επομένη μετέβη εκεί το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Μαγνησίας. Το κλιμάκιο πήρε δείγματα νερού από σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου ύδρευσης και τα απέστειλε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας για εργαστηριακό έλεγχο.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, υπάρχουν ενδείξεις μικροβιολογικής επιβάρυνσης, και το ΑΠΕΜΠΕ αναφέρει ότι αυτό πιθανόν οφείλεται σε επισκευές που έγιναν στο δίκτυο ύδρευσης, κάτι που διερευνάται περαιτέρω. Ωστόσο ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού θα ολοκληρωθεί για κάθε επίσημο πόρισμα τις προσεχείς ημέρες, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Ήδη στο δήμο Ρήγα Φεραίου οι πολίτες ενημερώθηκαν να μην πίνουν νερό της βρύσης. Την Δευτέρα 3/6/2024 μεταβαίνει στην περιοχή και άλλο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να γίνει πληρέστερη εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση.Δεν ξέρουμε για ποιο λόγο ο ΕΟΔΥ δεν αποσαφηνίζει αν στο “πόσιμο” νερό βρέθηκε σαλμονέλα ή άλλο παθογόνο.