Κρίσιμα ερωτήματα του Τσακαλώτου για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ

Κρίσιμα ερωτήματα του Τσακαλώτου για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ

Την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τις δηλώσεις του στην εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα “Εποχή” με θέμα: “Η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά απέναντι στις προκλήσεις των καιρών”. Στους ομιλητές περιλαμβάνονται  συμμετέχει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, ο Αντώνης Τζανακόπουλος καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στην Οξφόρδη (αδελφός του Δημήτρη Τζανακόπουλου) ο συγγραφέας Κωστής Παπαϊωάννου και ο δικηγόρος Βασίλης Παπαστεργίου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει χώρος σ’ αυτό το κόμμα; Κανείς εδώ δεν θεωρεί ότι πρέπει να είμαστε σε ένα κόμμα που έχει τις ιδέες μόνο τις δικές μας. Συνθήκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να είναι ένα πλουραλιστικό κόμμα. Πολύ μακριά από εμάς, ότι δεν μας αρέσει πια αυτό το κόμμα, γιατί δεν έχει τις δικές μας ιδέες».

Περιέγραψε, δε, ως οριακή την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για αρχηγισμό, κυβερνητισμό και ρευστοποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην ίδια κατεύθυνση, ο πρώην ΥΠΟΙΚ είπε ότι το τοξικό κλίμα δημιουργεί ένα πρόβλημα αν έχει ουσία η πολιτική συζήτηση εντός ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας την πλειοψηφία πως η πολιτική συζήτηση δεν την αφορά, ούτε το πρόγραμμα του συνεδρίου, αλλά ο μηχανισμός.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ερώτημα είναι αν με αυτή τη ρευστοποίηση, αυτό τον αρχηγισμό, αν μπορούμε να είμαστε σ’ αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα, που είναι σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο, δεν το έχω ξανασυναντήσει. Αυτό δεν δημιουργεί μόνο πρόβλημα αισθητικό. Στην Πολιτική Γραμματεία 17 μέλη έκαναν 17 καλές ομιλίες, κριτική στον πρόεδρο, για το τι είπε στο ΣΕΒ, για το Ισραήλ. Το εντυπωσιακό ήταν ότι ουδείς από την άλλη πλευρά απάντησε. Κανένας. Τι μάθημα παίρνω εγώ; Ότι η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν τους αφορά. Τους αφορά ένας μηχανισμός, που θεωρούν ότι έχουν πλειοψηφία. Πολιτική συζήτηση με αυτούς τους όρους είναι δύσκολη».

«Θα σας πω το εξής: Όπως ξέρετε όλοι και όλες, κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στο τέλος στην ομιλία μου στο συνέδριο είπα πως είτε χάσω είτε κερδίσω, θα φέρω πίσω την υπερηφάνεια των αριστερών» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Τσακαλώτος, για να προσθέσει με νόημα: «Λυπάμαι που θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει υπερηφάνεια σε αυτό το κόμμα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι