Όρμπαν: “Ο Τραμπ έχει σχέδιο ειρήνευσης”

Όρμπαν: “Ο Τραμπ έχει σχέδιο ειρήνευσης”

Παρά την πρωτοφανή ενέργεια της Κομισιόν που προσπαθεί να υποβαθμίσει την λειτουργία του Συμβουλίου της ΕΕ στέλνοντας στις συνεδριάσεις απλούς δημοσίους υπαλλήλους και όχι επιτρόπους για το εξάμηνο που έχει την προεδρία η Ουγγαρία, ο Όρμπαν συνεχίζει ακάθεκτος με επιστολή προς τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών.

Σε αυτήν αναφέρει ότι πρέπει να αλλάξει η στάση των Ευρωπαίων προς τον Τραμπ, διότι «ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να ενεργήσει άμεσα ως μεσολαβητής για την ειρήνη στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αν εκλεγεί τον Νοέμβριο».

Η επιστολή απευθύνεται στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τους 26 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ και συντάχθηκε αφού ο Ορμπάν συνομίλησε με τον Τραμπ στις ΗΠΑ, όπως και με τους προέδρους της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Κίνας.

«Μπορώ να δηλώσω με βεβαιότητα ότι μετά τη νίκη του στις εκλογές, δεν θα περιμένει ως την ορκωμοσία του. Θα είναι έτοιμος να ενεργήσει ως μεσολαβητής για την ειρήνη αμέσως. Έχει λεπτομερή σχέδια με σωστές βάσεις για αυτό», επεσήμανε ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην επιστολή του.

Ο ηγέτης της Ουγγαρίας είναι από παλιά υποστηρικτής του Τραμπ, Πρόσφατα επισκέφθηκε το Κίεβο, τη Μόσχα και το Πεκίνο σε μια ειρηνευτικής αποστολής, καθώς ανέλαβε την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ. Στην κίνησή του να επισκεφθεί την Μόσχα αντέδρασε ο Σαρλ Μισέλ που δήλωσε ότι «όποιος έχει την προεδρία δεν σημαίνει ότι έχει την εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί την ΕΕ σε συνομιλίες με τη Μόσχα».

Στην επιστολή ο Ορμπάν εκτίμησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταβάλλει «τεράστιες προσπάθειες» να παραμείνει στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές και ότι πρέπει να αλλάξει η «τρέχουσα πολεμοχαρή πολιτική των ΗΠΑ».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επικρίνει εδώ και χρόνια τη στρατιωτική στήριξη που παρέχει η ΕΕ στην Ουκρανία. Παράλληλα εκτιμά ότι ότι ενδεχόμενη εκλογή του Τραμπ θα αλλάξει τις ισορροπίες μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ σε ό,τι αφορά την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας, με τους Ευρωπαίους να αναμένεται να βρεθούν εκ των πραγμάτων σε μειονεκτική θέση.

«Η ευρωπαϊκή μας στρατηγική στο όνομα της διατλαντικής ενότητας έχει αντιγράψει την πολεμοχαρή πολιτική των ΗΠΑ. Δεν είχαμε μέχρι τώρα κυρίαρχη και ανεξάρτητη ευρωπαϊκή στρατηγική ή σχέδιο πολιτικής δράσης. Προτείνω να συζητήσουμε αν η συνέχιση αυτής της πολιτικής είναι λογική για το μέλλον», προσθέτει στην επιστολή του και προτείνει «την επαναλειτουργία άμεσων διαύλων διπλωματικής επικοινωνίας με τη Ρωσία» με την παράλληλη διατήρηση των υψηλού επιπέδου επαφών με το Κίεβο, όπως και τη διεξαγωγή συνομιλιών με την Κίνα «για τον τρόπο που θα διεξαχθεί η επόμενη ειρηνευτική διάσκεψη».

Η προσέγγιση του Όρμπαν έρχεται σε σύγκρουση με τα συμπεράσματα της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 27 Ιουνίου, όπου οι περισσότεροι ηγέτες επιβεβαίωσαν την ακλόνητη δέσμευσή τους να παράσχουν συνεχή πολιτική, οικονομική, οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη προς το Κίεβο για όσο χρειασθεί.

Πηγή: Reuters

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι