Δεν κινδυνεύει η 1η κατοικία, ας λένε οι Τούρκοι…
22/03/2019Η νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα κατατεθεί είτε σήμερα αργά το βράδυ, είτε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι «η πρώτη κατοικία δεν κινδυνεύει στην Ελλάδα για τη μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών».
«Υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες είναι σε εξέλιξη με την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και βρίσκονται οι χρυσές τομές για τις λεπτομέρειες της διάταξης, για την οποία υπήρχαν ανοικτά ζητήματα.
“Η κυβέρνηση είναι ανοικτή στο να συζητήσει επιμέρους επιφυλάξεις ή ερωτήματα που μπορεί να τίθενται από τους εποπτικούς θεσμούς του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, από την άλλη μεριά, όμως, είμαστε αποφασισμένοι να μην υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι αφορά την βασική συμφωνία, στην οποία είχαμε καταλήξει με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
“Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να νομοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας και να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διαδικασία στο Eurogroup, η οποία εκτιμώ ότι θα καταλήξει στο να δοθεί το πράσινο φως για να υπάρξει επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.
«Υπάρχει μια προσπάθεια από κάποιους κύκλους να φανεί πως θα μπορούσε το 1 δισ. ευρώ να χρησιμοποιηθεί ως απειλή για την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο δεν θεωρώ ότι πρόκειται για ένα πραγματικό ζήτημα. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι η δημοσιονομική πορεία της χώρας είναι εγγυημένη και οι βασικές δεσμεύσεις, οι οποίες προκύπτουν από τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου του 2018, τηρούνται» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά επισήμανε ότι «εποπτεία υπάρχει σε όλες τις μεταμνημονιακές χώρες και υπάρχει ακόμη μια μετα-προγραμματική παρακολούθηση της Ελλάδας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει πολιτικές, οι οποίες δεν εξαρτώνται από τη συμφωνία των θεσμών, όπως έγινε με το θέμα του κατώτερου μισθού».
Κληθείς να σχολιάσεις τη ρητορική κατά της Ελλάδας, που χρησιμοποιούν συχνά Τούρκοι αξιωματούχοι, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε πως «η Τουρκία, αρκετές φορές, επιλέγει να χρησιμοποιήσει μια ρητορική έντασης, το ερώτημα, όμως, που τίθεται σε κάθε ελληνική κυβέρνηση είναι, “πως απαντάμε”».
«Η απάντηση είναι πως η κυβέρνηση απαντά, προσπαθώντας από τη μια να κρατήσει ανοικτούς διαύλους πολιτικής και διπλωματίας, και από την άλλη με αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Έχουμε με το μέρος μας το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Με αυτήν την έννοια θα πρέπει πάντοτε να είμαστε εξαιρετικά ισορροπημένοι και ρεαλιστές», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει διάλογος με την Τουρκία για τη διευθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Με την Τουρκία συζητάμε όλα τα διμερή θέματα στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, Συζητούμε τα πάντα, στον βαθμό που αυτή η συζήτηση δεν συμπεριλαμβάνει και την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τα οποία μπορούν να ασκηθούν μονομερώς».
Αναφερόμενος στην πρόσφατη τριμερή διάσκεψη, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «το μήνυμα είναι από τη μία μεριά ότι εμείς προχωρούμε σε συγκεκριμένες συμφωνίες για να αξιοποιήσουμε και τη γεωπολιτική θέση της χώρας αλλά και τις τριμερείς σχέσεις, και από την άλλη αφήνουμε ανοικτό παράθυρο για τη συμμετοχή και της Τουρκίας, εφόσον η συμπεριφορά της στο διεθνές περιβάλλον είναι τέτοια που θα το επιτρέπει».
Τέλος, ερωτηθείς για την επίθεση από αγνώστους, τα ξημερώματα, στο ρωσικό προξενείο στο Χαλάνδρι, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε: «Από την πλευρά της κυβέρνησης είναι δεδομένη η καταδίκη τέτοιων περιστατικών, όπως είναι δεδομένο ότι εγγυόμαστε την ασφάλεια όλων των ξένων αποστολών στην χώρα».
Επίσης, ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει γενικευμένο πρόβλημα τρομοκρατίας στην Ελλάδα ή φαινόμενα αντίστοιχα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τόνισε, όμως, ότι «πρέπει να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση για να μην αποκτήσουμε».