ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δεν μας έφτανε ο καύσωνας πλάκωσε και η αφρικανική σκόνη!

Δεν μας έφτανε ο καύσωνας πλάκωσε και η αφρικανική σκόνη!

Ο καύσωνας μας πολιορκεί και οι ευπαθείς πρέπει να προσέχουν διπλά, όμως μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής θα έχουμε σε όλη την Ελλάδα πρόβλημα και με την αφρικανική σκόνη. Η κατάσταση σύμφωνα με το meteo.gr θα είναι χειρότερη από το μεσημέρι της Παρασκευής. Αυτό αφορά κυρίως στα άτομα με χρόνια προβλήματα του κυκλοφορικού, της καρδιάς και των πνευμόνων, καθώς η σκόνη από τη Σαχάρα σύμφωνα με έρευνες από την Ισπανία, αυξάνει τις εισαγωγές σε νοσοκομεία αλλά και τους θανάτους.

Υπενθυμίζεται ότι η μάσκα Ν95 προσφέρει μια κάποια προστασία στους εξωτερικούς χώρους, αλλά οι ειδικοί θεωρούν ότι όταν η συγκέντρωση σκόνης είναι υψηλή, οι πνευμονοπαθείς καλό είναι να μένουν σε εσωτερικούς χώρους και να έχουν φροντίσει για τη συντήρηση των κλιματιστικών του σπιτιού τους, ώστε αυτά να έχουν αποδοτικά φίλτρα. Τα σωματίδια συγκρατούνται καλύτερα από τα φίλτρα HEPA, τα οποία δεν είναι ακριβά.

Αν κάποιος έχει έντονο πρόβλημα, μπορεί να έχει μέσα στο σπίτι και δεύτερη συσκευή με τέτοια φίλτρα ή και με ειδικότερα, που τοποθετούνται σε “καθαριστές αέρα”, σε αφυγραντήρες και ιονιστές. Οι “καθαριστές αέρα” στοιχίζουν από 150-300 ευρώ ανάλογα με το χώρο, ενώ για πολύ μεγάλους χώρους φτάνουν σε κόστος και τα 1.000 ευρώ.

Η αφρικανική σκόνη προβληματίζει τους πνευμονολόγους, τους καρδιολόγους, τους αγγειολόγους και τους παιδιάτρους. Ανεξαρτήτως αν ο καύσωνας κρατάει σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους τους περισσότερους ευπαθείς, η αφρικανική σκόνη από μόνη της συνιστά μια απειλή ακόμα και υπό ομαλές καιρικές συνθήκες. Επειδή προ διημέρου επηρεάστηκε έντονα η ποιότητα του αέρα στη νότια Ευρώπη, και κυρίως στην Ισπανία, από τη μεγάλη μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα, αξιώθηκε να κάνει ανακοινώσεις και το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus, που σπάνια ασχολείται με τη μεταφορά σκόνης όταν αυτή αφορά π.χ. στην Ελλάδα.

«Η σκόνη αυτή έχει μια επίπτωση στην ποιότητα του αέρα όταν προβλέπονται υψηλά επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 (σωματίδια διαμέτρου μικρότερης των 10 μικρομέτρων)», σύμφωνα με το Copernicus και την υπηρεσία που ειδικεύεται στην παρακολούθηση της ατμόσφαιρας (CAMS). «Όταν το νέφος είναι πυκνό, τα PM10 ξεπερνούν το μέσο όριο επιτρεπόμενης 24ωρης έκθεσης των 50 µg/m3 (μέση ετήσια τιμή) που έχει οριστεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση για το συγκεκριμένο είδος των ρύπων», διευκρινίζει το παρατηρητήριο Copernicus.

Τα νέφη από την Αφρική

Τα νέφη από την Αφρική επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία, επιδεινώνοντας αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά επηρεάζουν και την παραγωγή ενέργειας, μειώνοντας τις επιδόσεις των ηλιακών πάνελ. Όσον αφορά στους ευάλωτους, οι οδηγίες είναι ότι όταν οι συγκεντρώσεις ξεπερνούν τα 50 mg όπως αναμένεται να συμβεί αύριο και μεθαύριο, οι ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή με καρδιοπάθεια, καθώς και τα παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα στους εξωτερικούς χώρους.

Όσοι πάσχουν από άσθμα μπορεί να χρειαστεί να κάνουν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου που χρησιμοποιουν. Καλό είναι εν γένει να περιορίσουν την σωματική τους δραστηριότητα οι άνω των 65 ετών. Όποιος αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης.

Το μέτωπο του καύσωνα

Στο μέτωπο του καύσωνα, από το Σάββατο σιγά σιγά θα ξεκινήσει μια μικρή υποχώρηση και ο υδράργυρος θα φτάσει τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. «Την Κυριακή περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση, καθώς το μελτέμι στο Αιγαίο θα φρεσκάρει, με αποτέλεσμα να έχουμε τον υδράργυρο στους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Δευτέρα στους 38 με 39. Η μικρή αυτή υποχώρηση του υδραργύρου λόγω του μελτεμιού, ενέχει τον κίνδυνο για πυρκαγιές. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή διότι μετά από έναν τόσο δυνατό καύσωνα που έχει ξεραθεί η γη και υπάρχει και πολύ καύσιμη ύλη και υπάρχει κίνδυνος για πυρκαγιές», σημειώνει ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός.

Η υποχώρηση του υδραργύρου θα διατηρηθεί μέχρι την Τρίτη. Από την Τετάρτη και μετά περιμένουμε πάλι νέο κύμα καύσωνα με τον υδράργυρο να φτάνει πάλι τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια στιγμή, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών ανακοίνωσε πως η Ακρόπολη θα είναι κλειστή σήμερα Σάββατο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών ανακοίνωσε πως η Ακρόπολη θα είναι κλειστή σήμερα Σάββατο, 12:00-17:00. Σε λειτουργία θα παραμείνουν οι χώροι της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού.

Προηγουμένως, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και διασώστες του ΕΚΑΒ παρείχαν βοήθεια στη γυναίκα, η οποία, λόγω του καύσωνα, αισθάνθηκε αδιαθεσία την ώρα που βρισκόταν στον ιερό βράχο. Οι αστυνομικοί πήραν το φορείο στο οποίο είχαν βάλει την τουρίστρια και την μετέφεραν στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που είχε φτάσει στο σημείο, που με τη σειρά του τη μετέφερε στο νοσοκομείο.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι