Δεν θα έπρεπε να είχαμε εμπλακεί ποτέ στην Ουκρανία λέει η Ντόρα

Δεν θα έπρεπε να είχαμε εμπλακεί ποτέ στην Ουκρανία λέει η Ντόρα

Τί είπε η πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Μιλώντας στο 28th Annual Economist Government Roundtable και στην ενότητα με θέμα «Γιατί οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ είναι τόσο κρίσιμες;», η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σχολίασε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα για τον Τραμπ.

«Δεν πιστεύω ότι θα ρέει το χρήμα στην Ουκρανία. Συμφωνώ με τον πρόεδρο Γκιουλ ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαμε εμπλακεί εκεί, αν παίρναμε σοβαρά τις συμφωνίες του Μινσκ και εργαζόμασταν στις συμφωνίες του Μινσκ. Αλλά αυτό είναι ιστορία», πρόσθεσε, απευθυνόμενη στον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό της Τουρκίας Αμπντουλλάχ Γκιουλ.

Συγκεκριμένα, η απάντηση της, στην ερώτηση για τις αλλαγές που περιμένει με πιθανή προεδρία Τραμπ: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα για τον Τραμπ. Δεν πιστεύω πως θα ρέει το χρήμα προς την Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία θα πρέπει με κάποιον τρόπο να υποκύψει. Αν αυτό θα έχει κάποια πολιτική κάλυψη, δεν το ξέρω.

Συμφωνώ με τον Πρόεδρο Γκιουλ, ότι δεν θα έπρεπε να έχουμε εμπλακεί ποτέ εκεί (σ.σ. στην Ουκρανία). Εάν είχαμε λάβει υπόψιν τις συμφωνίες του Μινσκ και είχαμε εργαστεί σοβαρά πάνω σε αυτές. Αλλά όλα αυτά ανήκουν πλέον στον παρελθόν. Αυτή θα είναι μία αλλαγή».

«Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μία σειράς νέων και παλαιών προβλημάτων. Ο ρόλος των ΗΠΑ είναι κρίσιμος τόσο για την Ουκρανία, για τη Μέση Ανατολή και όλοι αναμένουμε να δούμε πώς η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση θα εργαστεί για αυτό» είπε προηγουμένως η κα. Μπακογιάννη, εξηγώντας πως «παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντική, και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι, διότι η Ελλάδα είναι σε μια ιδιαίτερη θέση, όπως και γιατί είμαστε μια χώρα που απέδειξε στο παρελθόν ότι μπορούμε να επικοινωνούμε και με τις δύο πλευρές και με τους Παλαιστινίους και με το Ισραήλ με αποτελεσματικότητα, όμως πολλά εξαρτώνται από τις ΗΠΑ».

«Για όσους έχουν ασχοληθεί με την εξωτερική πολιτική, το να βλέπεις μια τέτοια αναμέτρηση ανάμεσα στους ηγέτες του ελεύθερου κόσμου, ήταν μια τεράστια απογοήτευση και ενίσχυσε το άγχος και την ανησυχία», ανέφερε η πρώην υπουργός Εξωτερικών για το debate ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Για τη Μέση Ανατολή είπε ότι «όλα αυτά εκπέμπουν ένα μήνυμα προς τις γειτονικές χώρες, ότι δεν φαίνεται να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ για συμφωνία στη Μέση Ανατολή. Ο Νετανιάχου, όπως και όπως όλος ο κόσμος, περιμένει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών», ανέφερε.

Σχετικά με τη Μέση Ανατολή ανέφερε πως «δεν ξέρω ποιες είναι οι απόψεις του προέδρου Τραμπ για την περιοχή. Θεωρώ ότι μπορεί να βάλει μια αραβική κυβέρνηση στην Παλαιστίνη για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι να αναδυθούν οι νέοι Παλαιστίνιοι ηγέτες, αυτό όμως είναι εύκολο πιο πολύ στα λόγια παρά στην πράξη». «Είχα προτείνει να πάρουμε τουλάχιστον 8.000 παιδιά από την Παλαιστίνη και να μην τα αφήσουμε να πεθάνουν στην πείνα. Οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να σώσουν 8.000 παιδιά. Έχουμε κολλήσει γιατί έχουμε μπροστά μας τις εκλογές, τίποτα δεν κινείται τα προβλήματα μεγαλώνουν» συμπλήρωσε.

Πηγή: Pressproject

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι