Δεν θέλει πόλεμο στον Περσικό η Σαουδική Αραβία
19/05/2019Η Σαουδική Αραβία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποτρέψει ένα πόλεμο στην περιοχή, αλλά είναι έτοιμη να απαντήσει με όλη τη «δύναμη και την αποφασιστικότητα» έπειτα από τις πράξεις δολιοφθοράς την περασμένη εβδομάδα σε τέσσερα δεξαμενόπλοια – δύο εκ των οποίων ανήκαν στη Σαουδική Αραβία – στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αμπντέλ αλ Τζουμπέιρ.
Τέσσερα τάνκερ –δύο σαουδαραβικά, ένα νορβηγικό και ένα των Εμιράτων—έγιναν στόχος μυστηριώδους «ενέργειας σαμποτάζ» την Κυριακή στο λιμάνι της Φουζέιρα. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υποψιάζονται πως η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από αυτές τις επιθέσεις, με το Ιράν να αρνείται εμπλοκή.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της περιοχής και παρότρυνε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει ευθύνη να σταματήσει την Ισλαμική Δημοκρατία από το να το πετύχει την επιδίωξη της αυτή. «Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεν επιθυμεί πόλεμο στην περιοχή, ούτε επιδιώκει αυτό», δήλωσε ο Τζουμπέιρ, τονίζοντας ότι πλέον η ευθύνη βρίσκεται στην ιρανική πλευρά.
Παράλληλα το σαουδαραβικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε χθες ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Σαλμάν κάλεσε τους ηγέτες των αραβικών χωρών και των κρατών του Κόλπου σε έκτακτες συνόδους κορυφής με θέμα συζήτησης τις επιθέσεις ενάντια στα δεξαμενόπλοια. Οι συναντήσεις προγραμματίζονται για τις 30 Μαΐου στην Μέκκα.
Σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, στις συνόδους θα «συζητηθούν αυτές οι επιθετικές ενέργειες και οι επιπτώσεις τους στην περιοχή». Παράλληλα με tweet το ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος συζήτησε τις εξελίξεις στην περιοχή, μεταξύ άλλων και προσπάθειες για ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι τόνισε σήμερα ότι οι «κρίσιμες περιστάσεις» στην περιοχή απαιτούν μια ενωμένη στάση των Αραβικών χωρών και των χωρών του Κόλπου. Στην ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ, που δημοσιεύθηκε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM, καλωσόρισε το κάλεσμα του Σαουδάραβα μονάρχη για σύγκληση εκτάκτων συνόδων κορυφής στην Μέκκα.
Οι εξελίξεις έρχονται μέσα ένα κλίμα ψυχολογικού πολέμου ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Τεχεράνη, με την ένταση να ανεβαίνει αισθητά το τελευταίο διάστημα, παίρνοντας ανησυχητική τροπή. Δύο μέρες μετά το συμβάν των επιθέσεων στα δεξαμενόπλοια, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία έγιναν στόχοι επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβαν οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι στη γειτονική Υεμένη, τους οποίους οι σαουδαραβικές δυνάμεις πολεμούν.