«Δεν θέλουμε να εκτοπιστούν οι Παλαιστίνιοι», λέει η πρόεδρος της Κομισιόν – Θετική η πρόταση της Κύπρου για θαλάσσιο διάδρομο

«Δεν θέλουμε να εκτοπιστούν οι Παλαιστίνιοι», λέει η πρόεδρος της Κομισιόν – Θετική η πρόταση της Κύπρου για θαλάσσιο διάδρομο

Η πρόεδρος της Κομισιόν συμφωνεί με την Αίγυπτο, ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να εκτοπισθούν

Κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι στο Κάιρο, δήλωσε ότι είναι αντίθετη στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων .«Συμφωνούμε επί της αρχής για τον μη εκτοπισμό των Παλαιστινίων και για έναν πολιτικό ορίζοντα που θα βασίζεται στην λύση των δύο κρατών, παλαιστινιακού και ισραηλινού», πρόσθεσε.

Στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) η ίδια έγραψε: «Συζήτησα με τον πρόεδρο αλ-Σίσι την τρέχουσα ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα , ευχαρίστησα την Αίγυπτο για τον ρόλο της στην παροχή και την διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους ευάλωτους Παλαιστίνιους». Μετά τη συνάντησή της με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου της, μεταφέρθηκε με αεροπλάνο στο Αλ-Αρίς, στη χερσόνησο του Σινά. Από εκεί, βρέθηκε στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, όπου χαιρέτισε τις «αιγυπτιακές προσπάθειες για την συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας».

Στο αεροδρόμιο του Αλ-Αρίς συγκεντρώνεται εδώ και εβδομάδες η διεθνής βοήθεια η οποία πρέπει να διοχετευθεί στον παλαιστινιακό θύλακα μέσω του περάσματος της Ράφα, του μοναδικού συνοριακού περάσματος που δεν βρίσκεται στα χέρια του Ισραήλ και από όπου η βοήθεια προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό περνά στάγδην. Στο Αλ-Αρίς, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «τετραπλασιάσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γάζα, που φθάνει πλέον τα 100 εκατομμύρια ευρώ και αυτή προστίθεται στην βοήθεια των 260 εκατομμυρίων ευρώ που προσφέρουν τα κράτη μέλη της Ένωσης».

«Συμφωνούμε όλοι ότι ο όγκος της βοήθειας που φθάνει στην Γάζα πρέπει να αυξηθεί και γι΄αυτό η Κύπρος πρότεινε θαλάσσιο διάδρμοο», είπε. Προσέθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται «για την ενίσχυση της στρατηγικής σύμπραξης με την Αίγυπτο». Το 2022, κατά την διάρκεια της τελευταίας της επίσκεψης εκεί,  είχε υπογραφεί μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ισραήλ και Αιγύπτου πρωτόκολλο συμφωνίας για την τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.Το Κάιρο έχει επενδύσει κατά τα τελευταία χρόνια δισεκατομμύρια στον τομέα του φυσικού αερίου και επιδιώκει να γίνει μεγάλος εξαγωγέας.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι