Δένδιας: Άλλο ήρεμα νερά, άλλο κατευνασμός

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου συνιστά ευκαιρία ιστορικής και εθνικής ενδοσκόπησης, δηλώνει ο Δένδιας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας παρεχώρησε συνέντευξη εφόλης της ύλης στο “Βήμα της Κυριακής”, όπου σχολιάσε τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις ξεκαθαρίζοντας πως “άλλο τα ήρεμα νερά, άλλο και ο κατευνασμός, του οποίου η λογική κρίθηκε για την ανθρωπότητα την 1η Σεπτεμβρίου του 1939, όταν ο Χίτλερ εισέβαλε στην Πολωνία”.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», ο ΥΕΘΑ παρεμβαίνει ουσιαστικά στο θέμα που έχει ανοίξει μετά τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά από τον Κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι έχει αποδειχθεί πως εάν προσπαθήσει μία επιθετική δύναμη να την αντιμετωπίσει με αποσιώπηση, αυτό που θα πετύχεις είναι να σου δημιουργήσει πρόβλημα υπό χειρότερες συνθήκες για σένα.

Προσθέτει, δε, ότι «τα ήρεμα νερά, δεν σημαίνει απλώς να γίνονται λιγότερες παρεμβάσεις. Σημαίνει και ένα ολόκληρο λεξιλόγιο και μια ολόκληρη συμπεριφορά, η οποία να εκφράζει σεβασμό στο Διεθνές δίκαιο, τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, έστω και αν δεν έχεις υπογράψει την UNCLOS, καθώς αποτελεί εθιμικό δίκαιο και σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες».

Επίσης, καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν τις αμυντικές δαπάνες του νέου Προϋπολογισμού, σημειώνοντας ότι το δίλημμα βούτυρο ή όπλα είναι ψευδεπίγραφο. «Εάν δεν έχεις όπλα, το βούτυρο θα το φάει άλλος, όχι εσείς. Και δεν έχετε το μονοπώλιο της καρδιάς. Και εμείς θέλουμε σχολεία, νοσοκομεία. Τα προτιμάμε από τα F-35, από τα Rafale, αλλά για να τα έχουμε αυτά (νοσοκομεία, σχολεία) πρέπει να έχουμε F-35 και να έχουμε τα Rafale», λέει ο ΥΕΘΑ.

Προ διημέρου, εξάλλου, ο κ. Δένδιας έστειλε νέο μήνυμα με την ομιλία του με θέμα «Μεταπολίτευση 1974-2024, 50 χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» για τους όρους υπό τους οποίους διεξάγεται η διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Προχώρησε, δε, και σε συγκρίσεις με τα δικά του πεπραγμένα στο υπουργείο Εξωτερικών. «Μία διαπραγμάτευση χωρίς κανένα κανόνα, δεν είναι διαπραγμάτευση. Μπορεί να είναι ποίηση, να είναι λογοτεχνία. Δεν είναι διαπραγμάτευση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Από το ίδιο βήμα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έκλεινε ουσιαστικά τη συζήτηση με την Τουρκία, με αντικείμενο την προσφυγή στη Χάγη, λέγοντας ότι δεν βλέπει προοπτική να γίνεται αυτή η συζήτηση.

Έναν μήνα νωρίτερα, ο κ. Δένδιας είχε διαφοροποιηθεί σχεδόν ανοιχτά στην πολιτική της κυβέρνησης στο Ουκρανικό. «Το καλύτερο που θα μπορούσε να ελπίζει η Ουκρανία είναι να παγώσουμε τη σύγκρουση ως έχει και να αφήσουμε τα θέματα που έχουν να κάνουν με κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα να συζητηθούν μόλις ωριμάσουν οι λύσεις. Δεν υπάρχουν πλέον εύκολες λύσεις για την Ουκρανία», είχε πει ο ΥΕΘΑ παίρνοντας καθαρές αποστάσεις από την πληθωρική και ηχηρή στήριξη της Αθήνας στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

Οι διαφοροποιήσεις του κ. Δένδια όλα τα τελευταία χρόνια, είναι αρκετές και πάντα κρίσιμες. Την περασμένη άνοιξη, στο Φόρουμ των Δελφών, σε μία στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθούσε να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας για τις πιθανότητες η ελληνοτουρκική προσέγγιση να πάει παρακάτω, δήλωνε ότι δεν ανήκει στη χορεία των αισιόδοξων και ότι κατά την εκτίμησή του «οι γλυκές δηλώσεις» θα ενθαρρύνουν την Τουρκία σε πιο προωθημένες αιτιάσεις. Η απάντηση ήρθε την επόμενη μέρα από τον ΥΠΕΞ, Γ. Γεραπετρίτη, με την περίφημη δήλωση «θέλω για την πατρίδα μου να είμαι επωφελής όχι δημοφιλής».

Η επίσκεψη του Δένδια στο σπίτι του Μητσοτάκη στα Χανιά

Πολλοί εξεπλάγησαν ότι τον περασμένο Οκτώβριο, έγινε γνωστό ότι ο κ. Δένδιας φιλοξενήθηκε στο σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά, για τη συνάντηση με γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Οι οικοδεσπότες του επέδειξαν τέτοια γαλαντομία ώστε ο Δένδιας αισθάνθηκε υποχρεωμένος να στείλει ένα τριαντάφυλλο για «ευχαριστώ» στη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μαρέβα Μητσοτάκη.

Το ερώτημα που, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν απαντήθηκε ποτέ, ήταν τι ακριβώς συζήτησαν ο πρωθυπουργός και ο ΥΕΘΑ στο δείπνο που παρέθεσε ο κ. Μητσοτάκης στον νούμερο ένα δελφίνο της κεντροδεξιάς παράταξης. Ούτε αν συζητήθηκαν οι διαρροές που έφεραν τον πρωθυπουργό να εξετάζει την πιθανότητα να προτείνει στον κ. Δένδια να προταθεί από τη ΝΔ ως ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σενάρια που ο ΥΕΘΑ έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά, θεωρώντας προφανώς ότι μία τέτοια προοπτική θα τον οδηγούσε σε τιμητική αποστρατεία από την ενεργό πολιτική.

Για τους γνώστες του παρασκηνίου είναι μάλλον προεξοφλημένο ότι η σχέση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ν. Δένδια κινείται μεν εντός των ορίων που επιτάσσουν οι ρόλοι τους, χωρίς όμως να έχει πιθανότητες να εξελιχθεί σε φιλική. Κάπως έτσι θα συνεχίσει μέχρι την ώρα που θα ανοίξει η διαδικασία για τη διαδοχή του Κ. Μητσοτάκη στη ΝΔ.

Πηγή: ieidiseis

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx