Δένδιας: Αναγκάζομαι να θυμίζω διαρκώς στους ομολόγους μου το casus belli

Ζάκυνθος

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα προσέρχεται με αυτοπεποίθηση στις διερευνητικές, καθώς «διπλωματικά και αμυντικά θωρακισμένη με συγκεκριμένες ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν έχει λόγους να φοβάται ένα διάλογο με την Τουρκία με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Ερωτηθείς για τις διερευνητικές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις και δεν έχουν ορισμένη ημερομηνία λήξεως, τονίζοντας πως το ζήτημα είναι εάν θα βρεθούν σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις σχετικά με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο επί της βάσεως του Διεθνούς Δικαίου.

Εστιάζοντας στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως στη συνάντηση αυτή «πιάσαμε το νήμα από εκεί που το είχαμε αφήσει», επισημαίνοντας πως από την αρχή άλλωστε η Ελλάδα είχε θέσει ως κριτήριο για τη διεξαγωγή των επαφών αυτών μια αποκλιμάκωση σε βάθος χρόνου και την αποχή από προκλητικές ενέργειες.

Οι διερευνητικές δεν συνδέονται με το Ευρ. Συμβούλιο

«Δεν έλειψαν, βέβαια, μεμονωμένα περιστατικά. Αλλά, σε γενικές γραμμές, επικράτησε μια σχετική ηρεμία “επί του πεδίου”, η οποία επέτρεψε να αποδεχθούμε την πρόσκληση της τουρκικής πλευράς αρχικά και να συμφωνήσουμε στη συνέχεια στη διεξαγωγή ενός νέου γύρου στην Αθήνα, στο εγγύς μέλλον» όπως είπε. Ωστόσο, διαμήνυσε ότι η αποκλιμάκωση θα πρέπει να είναι διαρκής και παρατήρησε ότι το σημείο αυτό περιέχεται εξάλλου και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ξεκαθάρισε ότι οι διερευνητικές δεν έχουν συνδεθεί με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου και ότι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία «δεν έχει αποκλειστικό χρονικό ορίζοντα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, και δεν αρκεί η Τουρκία να επιδείξει καλή «διαγωγή» μόνο μέχρι τότε προκειμένου να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν αυτοαναιρούμενη», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως η λήψη νέων περιοριστικών μέτρων θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ως ενδεχόμενο. «Σκοπός μας δεν είναι να τιμωρήσουμε την Τουρκία. Αυτό το οποίο επιθυμούμε είναι η Τουρκία να συμπεριφέρεται ως ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται τους κανόνες ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ γειτονικών κρατών, καθώς και το Διεθνές Δίκαιο», είπε.

«Εφόσον η Τουρκία απόσχει από νέες προκλήσεις και εκπληρώσει ορισμένα θεμελιώδη κριτήρια που έχουν τεθεί για το σύνολο των υποψηφίων κρατών που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα θα έχει κάθε λόγο να συνεχίσει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική. Σε τελική ανάλυση, εναπόκειται στην Τουρκία να αδράξει την ευκαιρία που της δίδεται και να φέρει εκ νέου στο προσκήνιο το ζήτημα της ευρωπαϊκής της πορείας» συμπλήρωσε.

Το casus belli και τα 12 μίλια

Για το casus belli από την τουρκική πλευρά διαμήνυσε ότι «δεν είναι αποδεκτό, στον 21ο αιώνα, η Τουρκία να συνεχίζει να σκέπτεται και να εκφράζεται με τη λογική των κανονιοφόρων κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών της διεθνούς συμπεριφοράς, όπως αυτοί ορίζονται από τον Χάρτη του OHE. Το ζήτημα αυτό, το οποίο φαίνεται ότι ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θέλουν να παραβλέπουν, το θέτω μετ’ επιτάσεως σε όλες τις επαφές μου. Όπως για παράδειγμα στις Βρυξέλλες, στην αρχή της περασμένης εβδομάδας, με Ευρωπαίους αξιωματούχους και με τον γενικό γραμματέα του NATO. Δεν μου είναι ευχάριστο να το κάνω, αλλά είμαι υποχρεωμένος να το θυμιζω» επεσήμανε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολική της Κρήτης, επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, οπουδήποτε στην επικράτεια και οποτεδήποτε το κρίνει σκόπιμο.

«Όντας νομικός, είμαι πάντα ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις. Άλλο είναι να μιλάμε για περιοχές ανατολικά της Κρήτης και άλλο το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης, στο οποίο αναφέρθηκα στη Βουλή. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που έχουμε τονίσει επανειλημμένα, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και εγώ, είναι ότι η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, οπουδήποτε στην επικράτεια και οποτεδήποτε το κρίνει σκόπιμο. Βεβαίως, για να γίνει οποιαδήποτε επέκταση, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η σχετική τεχνική επεξεργασία, όπως η μελέτη χάραξης ευθειών γραμμών και το κλείσιμο των κόλπων, και η έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων», είπε.

«Αφορά άσκηση δικαιώματος της Ελλάδος που αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Παρακαλώ θυμηθείτε ότι τη Σύμβαση του ΟΠΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, και άρα το κυριαρχικό δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, την έχει κυρώσει η ίδια η EE», συμπλήρωσε.

ΗΠΑ, Άραβες και Ισραήλ

Για την πολιτική της νέας αμερικανικής κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας, είπε πως τα πρώτα δείγματα δείχνουν ότι δεν θα δοθεί λευκή επιταγή. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη δήλωση του νέου Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ότι εφόσον χρειασθεί θα επιβληθούν και άλλες κυρώσεις για τους S-400. Επιπροσθέτως, ο κ. Δένδιας συγκράτησε «την αρκετά σκληρή δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία». Συμπλήρωσε εντούτοις  ότι «ουδείς έχει αυταπάτες. Η Τουρκία αποτελεί έναν ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά παράλληλα σημαντικό, σύμμαχο για τις ΗΠΑ»».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες, αλλά και το Ισραήλ, όπου θα βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα, τονίζοντας ότι έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας για την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και την προσεχή υπογραφή συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία για αμυντική συνεργασία. Προγραμματίζεται, όπως είπε, διευρυμένη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών με τη συμμετοχή της Κύπρου, καθώς και χωρών της Μέσης Ανατολής (Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία).

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι