Δένδιας: Απαιτείται περίοδος ηρεμίας για επανάληψη διερευνητικών

Ζάκυνθος

Στη 2η Διάσκεψη για τα θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε συνεργασία με το «Hellenic American Leadership Council», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε ότι ο διάλογος είναι εφικτός με την Τουρκία, αρκεί να σταματήσει τις προκλήσεις.

«Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία ήταν απαραίτητες, όχι για να την τιμωρήσουν, αλλά ως ένας τρόπος που υπογραμμίζει ότι έχει ξεπεράσει τα όρια, όχι μόνο με την αγορά και απόκτηση των S-400, αλλά με όλη τη συμπεριφορά της στην ευρύτερη περιοχή μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη διάσκεψη η οποία πραγματοποιείται διαδικτυακά.

Απευθυνόμενος στην Τουρκία, την κάλεσε εκ νέου να σταματήσει τις προκλήσεις, να επιτρέψει να περάσει μια περίοδος ηρεμίας και διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Εξηγώντας τι εννοεί με τον εποικοδομητικό διάλογο, είπε πως μιλά «για ένα διάλογο εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και για ένα διάλογο σχετικά με τη μόνη διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Να ηρεμήσουν πρώτα

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε πως μετά τις αποφάσεις των ΗΠΑ και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «μπορεί να υπάρξει μια περίοδος ηρεμίας που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών. Ελπίζω η Τουρκία να λάβει το σωστό μήνυμα αυτών των αποφάσεων και η τουρκική κυβέρνηση προς όφελος της τουρκικής κοινωνίας να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα, να επανεκιννήσουν οι διερευνητικές επαφές», είπε.

«Η Ελλάδα θέλει μια χρονική περίοδο ηρεμίας επειδή θέλει να καταστεί σαφές πως αυτή είναι μια επιλογή που κάνει η Τουρκία και όχι σημαία ευκαιρίας, μια περιορισμένη χρονικά επιλογή μόνο για να αποφύγει κυρώσεις από την ΕΕ ή βαρύτερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ», αποσαφήνισε. Υπό αυτό το πρίσμα, διαμήνυσε πως αν αυτό γίνει εμφανές, η Ελλάδα είναι πάντοτε πρόθυμη.

Χρειάζεται πιο ξεκάθαρη γλώσσα η Ευρώπη

Ερωτηθείς από τον συντονιστή της συζήτησης, δημοσιογράφο Αθανάσιο Έλλις, για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως θα ήθελε «μια πιο ξεκάθαρη γλώσσα από τους Ευρωπαίους εταίρους. Η ΕΕ είναι ένα εγχείρημα σε εξέλιξη, χρειάζεται χρόνο και αντιδρά αργά. Ωστόσο,  η ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα την Τουρκία ως ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ως μια χώρα που έχει διαφορές με μία ή δύο κράτη-μέλη. Επιπρόσθετα, η Τουρκία θεωρείται αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή μας. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για την ΕΕ να φτάσει στο ίδιο επίπεδο, αυτό της επιβολής κυρώσεων όπως των ΗΠΑ. Εκτιμώ ότι αυτό πρόκειται να συμβεί σύντομα, εκτός και αν αλλάξει πορεία η Τουρκία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Δένδιας τόνισε πως αν θέλουμε να κρατήσουμε την Τουρκία στον δυτικό κόσμο, πρέπει να της καταστήσουμε σαφές πού είναι οι κόκκινες γραμμές, γιατί δεν είναι μια μονολιθική κοινωνία, αλλά υπάρχει ένας εσωτερικός πολιτικός διάλογος στην τουρκική κοινωνία.

«Επιβάλλοντας κυρώσεις, δηλώνουμε πως είναι μη αποδεκτές και αποτυχημένες οι πολιτικές που εκτελούνται από την τουρκική κυβέρνηση, οι πολιτικές της εισβολής στο Ιράκ και στη Συρία, οι πολιτικές μεταφοράς τζιχαντιστών στη Λιβύη και στον Καύκασο. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθούμε το εκσυγχρονιστικό κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας. Από την άλλη μεριά,  αν επιτρέψουμε σε αυτού του είδους τις πολιτικές να εμφανιστούν στον τουρκικό πολιτικό διάλογο ως επιτυχημένες, τότε υπονομεύουμε το εκσυγχρονιστικό κομμάτι της Τουρκίας που κοιτάζει στη Δύση», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «με την επιβολή τους καθιστούμε με σαφήνεια πού είναι τα όρια και αναγκάζοντας την Τουρκία να ακολουθήσει τη γραμμή της δυτικής συμμαχίας, τη βοηθούμε να παραμείνει εντός της».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι