Δένδιας από Αρμενία: Θα ενισχύσουμε την αμυντική συνεργασία

Νίκος Δένδιας για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ: "Μια Συμμαχία που δεν είναι μόνο αμυντική"

Στους πρακτικούς τρόπους «ενίσχυσης των διμερών αμυντικών σχέσεων μετά την υπογραφή της συμφωνίας στρατιωτικής τεχνικής συνεργασίας» Ελλάδας και Αρμενίας στάθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του, κατά τη σημερινή του επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Αρμένιο ομόλογό του Σουρέν Παπικιάν, με τον οποίο συζήτησαν θέματα σχετικά με την περαιτέρω ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και Αρμενίας, τις τελευταίες εξελίξεις στην κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας, καθώς και τη συμμετοχή της Αρμενίας στο «ελληνικό οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας».

Μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας και ο κ.Παπικιάν φύτευσαν συμβολικά ελάτη στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας. «Η Ιστορία μας συνδέει. Μοιραζόμαστε παρόμοιες τραγωδίες, εμπειρίες διωγμών και γενοκτονιών, οι λαοί μας έχουν υποφέρει μαζί και αυτό έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα στενούς δεσμούς μεταξύ των Αρμενίων και των Ελλήνων, των δύο χωρών, αλλά και των δύο λαών» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.

«Βιώνουμε ένα ιδιαίτερα εύθραυστο περιβάλλον. Ο αναθεωρητισμός και ο επεκτατισμός έχουν ξανακάνει την εμφάνισή τους από δυνάμεις που περιφρονούν το Διεθνές Δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες, αξίες, αρχές, και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να σχηματίσει ένα κοινό μέτωπο ενάντια σε αυτές τις προκλήσεις και να επιδείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε την κλιμάκωση συγκρούσεων και να προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε σε ένα ειρηνικό περιβάλλον. Και, φυσικά, αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» επισήμανε.

«Πολλοί αξιωματικοί των αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν εκπαιδευθεί σε ελληνικές Σχολές, και στόχος είναι να υποδεχτούμε και άλλους. Επιπλέον, μπορούμε να διαμορφώσουμε μια επιτυχή συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας στην Άμυνα», είπε ο κ. Δένδιας.

«Έχουμε επίσης», πρόσθεσε, «εδραιώσει ένα τριμερές σχήμα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας και της Κύπρου, αλλά και άλλες τριμερείς ή και τετραμερείς συνεργασίες, με την Γαλλία και την Ινδία. Χώρες σημαντικές, δυνάμεις σημαντικές, που είναι κοινοί φίλοι της Αρμενίας και της Ελλάδας».

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει «την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου». Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Δένδιας μετέβη στο Μνημείο Αρμενικής Γενοκτονίας. Υπενθύμισε ότι ο αρμενικός στρατός και το αρμενικό αμυντικό σύστημα «έχει υποστεί επίθεση από ένα στρατό ο οποίος χρησιμοποιεί drones και ιδιαιτέρως drones Bayraktar».

Ο Έλληνας υπουργός έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν. Στη συνάντηση αναδείχθηκε η κοινή ισχυρή θέληση για περαιτέρω  ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Αρμενίας, στον τομέα της Ασφάλειας και της Άμυνας.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, Αραράτ Μιρζόγιαν, με τον οποίο συζήτησαν για την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, στο πλαίσιο των παραδοσιακών φιλικών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι