Δένδιας: Δύο δισεκατομμύρια το κόστος των “θόλων” για την αεράμυνα της χώρας

Νίκος Δένδιας για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ: "Μια Συμμαχία που δεν είναι μόνο αμυντική"

Στο κόστος που θα έχουν οι δύο θόλοι για την άμυνα της χώρας, αντιαεροπορικός και αντι-drone, αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην έκθεση Beyond 2024.

Ο κ. Δένδιας είπε ότι «χαλάμε 3,7% τον χρόνο για τις αμυντικές ένοπλες δυνάμεις, που σημαίνει ότι, αν βγάλετε τη μισθοδοσία, το 2,9%, άρα 3%, πηγαίνει πακέτο στο εξωτερικό. Αγοράζουμε πράγματα για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας, την εδαφική μας κυριότητα. Πρέπει να έχουμε μια έλλογη απάντηση στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας. Δεν λέμε να μπούμε σε έναν διαγωνισμό ποιος θα βγει πρώτος. Εμείς να αμυνθούμε θέλουμε, να μπορούμε να έχουμε μια δυνατότητα αποτροπής».

Στο ερώτημα “τις πταίει” που η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω στην παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε: «Υπήρχε μια λογική “αγοράζω από το ράφι”, πάνω σε αυτό έπεσε η κρίση και μετά το πράγμα έγινε ούτε αγοράζω από το ράφι, ούτε παράγω. Όμως αυτό που έχουμε είναι κάτι. Αν του δώσεις δυνατότητες και ευκαιρίες θα ανθίσει. Το Ισραήλ έγινε από το μηδέν. Όλο το τεράστιο οικοσύστημά του, το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εξαγωγικό στον πλανήτη σήμερα έγινε από μια αγροτική οικονομία».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αποκάλυψε ότι το κόστος για την απόκτηση των δύο θόλων θα φτάσει στα 2 δισ. ευρώ: «Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας θα πάρει τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων και θα τις προκηρύξει ζητώντας λύσεις. Εάν οι λύσεις που προσφέρονται εγκριθούν από τις ένοπλες δυνάμεις, τότε θα ζητήσουν να κατασκευστεί ένα πρωτότυπο να δοκιμαστεί. Αυτό το πρωτότυπο θα δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες και εφόσον ανταποκριθεί, τότε θα γίνει η παραγγελία» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, εξηγώντας ότι οι ζητούμενοι τομείς είναι τα drones, τα αντι-drones, αντιαεροπορικά, αντιαεροπορικός θόλος, αυτόνομα κινούμενα στη θάλασσα, αυτόνομα κινούμενα κάτω από τη θάλασσα, αυτόνομα κινούμενα στην ξηρά, συστήματα ηχητικά ή λέιζερ και συστήματα προστασίας αρμάτων.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα ο υπουργός υπογράμμισε ότι «το 2030 που τίθεται ως στόχος στην ατζέντα είναι υπεραρκετό διάστημα, ότι το επίπεδο ετοιμότητας είναι εξαιρετικά υψηλό». Τέλος, σε σχέση με τα ναυπηγεία, υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ελλάδα μπαίνει ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς κλάσης «Constellation».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι