Δένδιας με Λαβρόφ: Η Τουρκία είναι γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές

Δένδιας με Λαβρόφ: Η Τουρκία είναι γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές

«Η Ελλάδα ειναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα για να υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» διεμήνυσε προς την Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021.

Ο υπουργός σχολίασε δηκτικά ότι «η Τουρκία έχει καταστεί γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές, οι οποίοι μεταφέρονται σε διάφορες εστίες ένστασης στην ευρύτερη περιοχή» αναφερόμενος στον πόλεμο της Συρίας, της Λιβύης αλλά και στις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει την πρόθεση να καταστεί δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ ΕΕ, ΝΑΤΟ και Τουρκίας. «Ελλάδα και Ρωσία έχουμε πολλά να κερδίσουμε δουλεύοντας μαζί» υπογράμμισε.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Δένδια για τη συζήτηση που είχε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών:

«Συζητήσαμε τις περιφερειακές εξελίξεις. Κοινός παρονομαστής σε όλα τα ζητήματα ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Δένδιας μετά το πέρας της συνάντησης. «Η Τουρκία έχει νεοοθωμανικές επεκτατικές βλέψεις. Εξέφρασα στον κύριο Λαβρόφ την ανησυχία της Ελλάδας για τον ιδιαίτερα αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας, που έχει καταστεί γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές, οι οποίοι μεταφέρονται σε διάφορες εστίες ένστασης στην ευρύτερη περιοχή».

«Ο στρατιωτικός εξοπλισμός της Τουρκίας αποσταθεροποιεί την περιοχή. Χθες η Τουρκία εξέφρασε για πολλοστή φορά την πρόθεσή της να συνεχίσει τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Είναι φανερό ότι επενδύει στην κλιμάκωση της έντασης. Περιφρονεί τις εκκλήσεις φίλων και εταίρων. Η Ελλάδα είναι πάντως έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα για να υπερασπισεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε ο κ. Δένδιας στέλνοντας εκ νέου μήνυμα στην Άγκυρα ότι «διάλογος υπό το καθεστώς πιέσεων δεν γίνεται να υπάρξει».

Όπως επισήμανε ο Νίκος Δένδιας, «η συνάντηση με τον κ. Λαβρόφ αποτελεί τη συνέχεια ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Οι χώρες και λαοί μας συνδέονται με μακρά φιλία που εδράζεται στον αλληλοσεβασμό και την αλληλοκατανόηση. Είναι σχέσεις που έχουν διάρκεια αιώνων. Η Ρωσία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον αγώνα της Ελλάδας για την ανεξαρτησία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί σταθερό συνομιλητή της Ρωσίας. Τονίσαμε τη σημασία ενίσχυσης των διμερών διπλωματικών επαφών μας», είπε ο κ. Δένδιας.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών  κ. Λαβρόφ από την πλευρά του στάθηκε στις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών και υπογράμμισε ότι η διμερής συνεργασία συνεχίζεται, ενώ επισήμανε ότι, κατά την έναρξη της πανδημίας, οι δύο χώρες βοήθησαν η μία την άλλη. Είπε οτι ελπίζει να βελτιωθεί η μειωμένη εμπορική σχέση των δύο χωρών στο μέλλον. Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο ζήτημα των προκλήσεων της Άγκυρας στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, τάχθηκε υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης μέσω του διαλόγου.

«Τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολλά. Πιστεύουμε ότι πρέπει να επιλύονται μέσω του Διεθνούς Δικαίου» υπογράμμισε ο Σεργκέι Λαβρόφ, «δείχνοντας» ουσιαστικά τον δρόμο του διαλόγου σε Αθήνα και Άγκυρα.

ΑΟΖ και 12 μίλια

Ο Ρώσος υπουργός, που θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό, νωρίτερα, σε συνέντευξή του προς το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε πει σε ό,τι αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, «η θέση της Ρωσίας, η οποία υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συνθήκη και σημειώνει πως το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια».

Αναφερόμενος στην Αγία Σοφία, επεσήμανε πως αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, έχει εξαιρετική πολιτιστική και ιστορική αξία, είναι ιερός τόπος για τους Ορθοδόξους πιστούς της χώρας του και όλου του κόσμου και προσθέτει ότι για τους Ρώσους έχει ιδιαίτερη πνευματική σημασία.

Βαρώσια

Εξέγρασε επίσης την σοβαρή ανησυχία του σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας για τα Βαρώσια και δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή έρχεται σε αντίθεση με μια σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στηλιτεύοντας την απόφαση, στέλνει το μήνυμα ότι οιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες εμποδίζουν τη διαμόρφωση εποικοδομητικής ατμόσφαιρας και δημιουργούν πρόσθετες επιπλοκές στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριστική διευθέτηση αυτού του παλιού προβλήματος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Λαβρόφ στο “Έτος Ιστορίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας” το οποίο σχεδιάζεται να διεξαχθεί το 2021, που συμπίπτει με τους εορτασμούς της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και υπογράμμισε ότι θα αποτελέσει άλλη μια απόδειξη της στενής σύνδεσης των ιστορικών διαδρομών του ρωσικού και του ελληνικού λαού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι