Δένδιας: “Η Ελλάδα δεν θα γίνει νησί σε τουρκική θάλασσα”
03/07/2020“Εκεί που η Τουρκία δρα αποσταθεροποιητικά, Ελλάδα και Κύπρος λειτουργούν εποικοδομητικά”, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστουδουλίδη, που βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα.
“Ελλάδα και Κύπρος εκπέμπουν ισχύ στην πιο ευρεία περιοχή που έχουμε ποτέ απευθυνθεί, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, μέχρι το Σάχελ”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. (σσ.σ. Η Σαχέλ, νότια της Σαχάρα, είναι επιμήκης μεταβατική ζώνη μεταξύ της Σαχάρα και της σαβάνα)
Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας, στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εξεταστεί ενδελεχώς το θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς, “γιατί η τουρκική επιθετικότητα αγγίζει τις αρχές επί των οποίων η ΕΕ εδράζεται και τις προσβάλλει”.
Στη συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, “που εκδηλώνεται από το Ιράκ έως τη Λιβύη, αποσταθεροποιώντας όλη την περιοχή”, στο πλαίσιο του στενότατου συντονισμού Ελλάδας και Κύπρου, ενόψει και του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 13 Ιουλίου. Τόνισε ότι τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και η Ελλάδα, είναι σταθερά προσηλωμένες στο διεθνές δίκαιο και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Δεν θα μας κάνουν νησί στη θάλασσά τους
“Εάν η Τουρκία, έστω και καθ΄ υπόθεσιν, θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε νησί εντός τουρκικής λίμνης ή θάλασσας, να το ξεχάσει”, επεσήμανε ο κ. Δένδιας, ενώ, ενόψει της συζήτησης στις 13 Ιουλίου, πρόσθεσε: “Μόνο αν η Άγκυρα αντιληφθεί ότι η παρανομία και η επιθετικότητα επιφέρει συνέπειες, τότε θα αναγκαστεί να αλλάξει πορεία”.
Ο κ. Δένδιας συζήτησε ακόμη με τον Κύπριο ομόλογό του τις προοπτικές του Κυπριακού, με κοινή επιδίωξη να παραμένει η “επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με κατάργηση των εγγυήσεων και του παρεμβατικού δικαιώματος και βεβαίως με την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων”.
Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε, πως το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 13 Ιουλίου, “δε θα είναι το τέλος, αλλά η απαρχή των ουσιαστικών συζητήσεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων και γενικότερα τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Ανακοίνωσε μάλιστα, πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 14 Ιουλίου, την επομένη του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, για διαβουλεύσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε, πως “εδώ και καιρό, Ελλάδα και Κύπρος είχαν επισημάνει στην ευρωπαϊκή κοινότητα, με αφορμή τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, ότι κατευνασμός της Τουρκίας θα οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της συμπεριφοράς της και ακριβώς είναι αυτό που βιώνουμε σήμερα στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ και όχι μόνο”.
Τέλος, όσον αφορά το Κυπριακό, επεσήμανε πως η ετοιμότητα της Κύπρου για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών είναι δεδομένη και “σε καμία περίπτωση η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού”.