Δερμιτζάκης: Οι εμβολιασμοί δεν πρέπει να γίνουν σε φάση έξαρσης
06/12/2020Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, σχολιάζοντας τα του εμβολιασμού, τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνει σε περιοχές και περιόδους με υψηλό αριθμό κρουσμάτων.
«Για να γίνει ο εμβολιασμός σωστά, Θα πρέπει να μειωθούν προηγουμένως τα κρούσματα, να έχουμε πολύ χαμηλό αριθμό κυκλοφορίας του ιού, για να μπορούμε να αποφύγουμε την πιθανότητα να δημιουργήσουμε άθελά μας κάποιο ανθεκτικό στέλεχος, το οποίο μετά θα επικρατήσει, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εκτιμά ότι μέχρι το τέλος της Άνοιξης θα έχει εμβολιαστεί το 60%-70% του πληθυσμού και θα δημιουργηθεί “ανοσία αγέλης” ή “συλλογική ανοσία” με τεχνητό τρόπο.
Απαιτείται χρόνος και μέτρα
«Τα εμβόλια απαιτούν ένα χρονικό διάστημα για να αποδώσουν και να προκαλέσουν ανοσία στο άτομο, καθώς χρειάζονται σε αυτά που ειναι υπό έγκριση δύο δόσεις, οπότε θα πρέπει να παρέλθει ένας – ενάμισης μήνας μέχρις ότου θεωρηθεί ότι το άτομο καλύπτεται. Ομως χρειάζονται περισσότεροι μήνες για την ουσιαστική κάλυψη της κοινότητας, δηλαδή για να εμβολιασθεί επαρκής αριθμός ατόμων, τουλάχιστον το 60%-70% του πληθυσμού. Αυτό ελπίζω να έχει γίνει μέχρι το Μάιο περίπου και μέχρι τότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», επισήμανε.
Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι όσο ο κόσμος εμβολιάζεται ο ιός θα συνεχίζει να κυκλοφορεί, οπότε οι μάσκες θα παραμένουν απαραίτητες ακόμα και όταν θα έχει εμβολιασθεί το 50%. Καθώς το υπόλοιπο 50% θα εξακολουθεί να μένει εκτεθειμένο και πιθανόν ασυμπτωματικό, θα συνεχίσει να μεταδίδει τον ιό.
Αυτό θα συνιστά πρόβλημα για ανοσοκατεσταλμένα άτομα (μεταμοσχευμένους ή καρκινοπαθείς ή ηλικιωμένους) επειδή ακόμη και με τον εμβολιασμό ίσως δεν μπορέσουν να αναπτύξουν επαρκή αντισώματα και θα εξακολουθούν να κινδυνεύουν παρότι εμβολιασμένοι οι ίδιοι. Για τους ευπαθείς η βασική ασπίδα προστασίας στο πλαίσιο του δυνατού είναι η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, σε ποσοστό άνω του 70%,