Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε όλο τον κόσμο – Επεισόδια σε Ρώμη και Λονδίνο

Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε όλο τον κόσμο – Επεισόδια σε Ρώμη και Λονδίνο

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα υπέρ της Γάζας στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, στη Νότια Αφρική και τις Φιλιππίνες για την πρώτη επέτειο του πολέμου. Στη Ρώμη η συγκέντρωση απαγορεύθηκε αλλά πάνω από 5.000 άτομα συμμετείχαν. Η Ισραηλινή επίθεση έχει στοιχίσει την ζωή σε 42.000 άτομα, εκ των οποίων 17.000 ήταν παιδιά.

Περίπου 5.000 άτομα συμμετείχαν το Σάββατο σε απαγορευμένη φιλοπαλαιστινιακή πορεία στη Ρώμη. Με σημαντικά μέτρα ασφαλείας να έχουν τεθεί σε εφαρμογή στην ιταλική πρωτεύουσα, περίπου 1.600 άτομα υπέστησαν σωματικό έλεγχο και 19 από αυτά προσήχθησαν.

 

Η πορεία πραγματοποιήθηκε εν μέσω φόβων ότι εξτρεμιστές μπορεί να προσπαθούν να διεισδύσουν στην πορεία, η οποία συνεχίστηκε παρά την απαγόρευση από το αρμόδιο υπουργείο. Η πορεία πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες πριν από την επέτειο της 7ης Οκτωβρίου 2023. Οι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές βγήκαν στο Διαδίκτυο για να διαμαρτυρηθούν για τις προσπάθειες της αστυνομίας της Ρώμης να τους εμποδίσει να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία. «Να είστε προσεκτικοί αν παίρνετε το τρένο», ανέφερε ένα μήνυμα, το οποίο αναρτήθηκε μαζί με μια φωτογραφία μιας ομάδας αστυνομικών στον σιδηροδρομικό σταθμό της Τιμπουρτίνα.

Παρόμοιες λήψεις και η ίδια προειδοποίηση αναρτήθηκαν σε φωτογραφίες άλλων σταθμών και στους κύριους κόμβους μεταφορών στο κέντρο της Ρώμης. «Η αστυνομική διεύθυνση της Ρώμης εμποδίζει τα λεωφορεία να φτάσουν στη διαδήλωση», ανέφερε ένα άλλο μήνυμα. «Η Ιταλία φαίνεται να οπισθοδρομεί σε σκοτεινές εποχές με την Μελόνι», ανέφεραν διαδηλωτές.

Στο Λονδίνο, χιλιάδες διαδηλωτές και πολιτικές προσωπικότητες πραγματοποίησαν πορεία στη βρετανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης υπέρ της Γάζας. Κρατώντας πλακάτ και παλαιστινιακές και λιβανέζικες σημαίες, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Λονδίνου αργά το πρωί, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Επικεφαλής της πορείας ήταν μεταξύ άλλων, ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν (σήμερα ανεξάρτητος) και ο πρώην πρώτος υπουργός της Σκωτίας Χάμζα Γιούσαφ.

“Σταματήστε τους βομβαρδισμούς”, “Ελεύθερη Παλαιστίνη”, “Σταματήστε τον βομβαρδισμό των νοσοκομείων” ήταν από τα πιο συχνά συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι πραγματοποίησαν την πορεία τους ειρηνικά. “Πρέπει να γίνει κατάπαυση του πυρός τώρα, πόσοι ακόμη αθώοι Παλαιστίνιοι ή Λιβανέζοι πρέπει να πεθάνουν;”, δήλωσε η Σοφία Τόμσον, 27 ετών, που διαδήλωνε μαζί με φίλους. “Το γεγονός ότι είμαστε τόσοι πολλοί δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν μιλά εξ ονόματος του λαού”, πρόσθεσε. Ο πρωθυπουργός “Στάρμερ έχει αίμα στα χέρια του”, “Στάρμερ, δεν μπορείς να κρυφτείς, θα κατηγορηθείς για γενοκτονία” ήταν επίσης μερικά από τα συνθήματα που φώναζε το πλήθος. Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε το απόγευμα ότι προχώρησε σε σχεδόν δεκαπέντε συλλήψεις.

Και στο Εδιμβούργο, χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την οργάνωση Σκωτσέζοι Φίλοι της Παλαιστίνης και την Έκτακτη Επιτροπή για τη Γενοκτονία στη Γάζα, με σιωπηλή πορεία που είχε προγραμματιστεί στη μνήμη όλων των αμάχων που έχουν σκοτωθεί. Οι διοργανωτές ζήτησαν κατάπαυση του πυρός, και από τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σκωτίας να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ μετά την πρόσφατη έκθεση της Oxfam που ανέφερε ότι 11.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα – περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη σύγκρουση τα τελευταία 18 χρόνια, με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Ακτιβιστές εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς το ένα εκατομμύριο των ανθρώπων που εγκατέλειψαν το νότιο Λίβανο μετά τις επιχειρήσεις του Ισραήλ, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Oxfam. Ο πρώην πρώτος υπουργός της Σκωτίας Χάμζα Γιούσαφ παρευρέθηκε και στη συγκέντρωση αυτή.

 

Στο Δουβλίνο, στην ιρλανδική πρωτεύουσα, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ των κατοίκων της Γάζας φωνάζοντας “ελευθερία και δικαιοσύνη για τους Παλαιστίνιους”. Στη Γαλλία, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι και σε μεγάλες πόλεις όπως η Λιόν (νοτιοανατολικά), η Τουλούζη (νοτιοδυτικά) και το Στρασβούργο (ανατολικά) για να εκφράσουν την “αλληλεγγύη τους προς τους Παλαιστίνιους και τους Λιβανέζους”, αναφέρουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο Παρίσι, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από την Πλατεία της Δημοκρατίας έως την πλατεία Κλισί, φωνάζοντας “Η Παλαιστίνη θα ζήσει, η Παλαιστίνη θα νικήσει”. Επικεφαλής της πορείας ήταν πολιτικές προσωπικότητες της ριζοσπαστικής αριστεράς, κυρίως οι εκπρόσωποι της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν και η Μανόν Ομπρί. Ανάμεσα στο πλήθος, η 37χρονη Μάγια, Γαλλολιβανέζα ερευνήτρια φυσικής που έφθασε από τη Βηρυτό πριν από μια εβδομάδα, δήλωσε “έκπληκτη από το πώς προβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης” την κλιμάκωση στον Λίβανο. “Δεν αναφέρονται σε βομβαρδισμούς αμάχων”.

Μεταξύ των χιλίων ανθρώπων που πραγματοποίησαν πορεία επίσης στη Λιόν σύμφωνα με τη νομαρχία, ο Ζερόμ Φαϊνέλ, πρόεδρος μιας τοπικής συλλογικότητας υποστήριξης του παλαιστινιακού λαού, δήλωσε ότι η κινητοποίηση αυτή ήταν για εκείνον η ευκαιρία να καταγγείλει την επέτειο “ενός έτους απίστευτης βαρβαρότητας”.

Στη Βασιλεία της Ελβετίας, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης σε ένα πάρκο κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό με την ευκαιρία μιας εθνικής φιλοπαλαιστινιακής διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε μετά το κάλεσμα της Ελβετο-Παλαιστινιακής Ομοσπονδίας και περίπου εκατό οργανώσεων.

Στη Νότια Αφρική, στο κέντρο του Κέιπ Τάουν, εκατοντάδες διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και φώναζαν αντι-ισραηλινά συνθήματα σε συγκέντρωση υπέρ της Γάζας. Ορισμένοι από αυτούς δήλωσαν ότι υποστήριξαν την καταγγελία της Νότιας Αφρικής ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ). Η Πρετόρια υποστηρίζει ότι η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα παραβιάζει τη σύμβαση του ΟΗΕ του 1948 για τη γενοκτονία. Πολλοί Νοτιοαφρικανοί συγκρίνουν τη θέση του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους με το απαρτχάιντ, το καθεστώς του φυλετικού διαχωρισμού και των διακρίσεων που επιβλήθηκε από τη λευκή μειονότητα της χώρας μέχρι τις πρώτες πολυφυλετικές εκλογές το 1994.

Στη Μανίλα, ακτιβιστές συγκρούστηκαν με την αστυνομία για την καταπολέμηση των ταραχών όταν τους εμπόδισε να διαδηλώσουν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προμήθειες όπλων των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Συγκέντρωση έγινε και στην Αθήνα με κύριο σύνθημα την απεμπλοκή της Ελλάδας από το Μεσανατολικό και στην στήριξη των Παλαιστινίων.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx