Διαδηλώσεις στο Ισραήλ και στη Δύση κατά Νετανιάχου – 100 ημέρες πολέμου στη Γάζα
14/01/2024Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν χθες το βράδυ και θα συνεχίσουν την διαμαρτυρία απόψε στο Τελ Αβίβ, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και της κυβέρνησής του, θεωρώντας ότι δεν κάνει αρκετά για να διασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές οι διαδηλωτές ήταν περίπου 120.000, ενώ οι διοργανωτές μιλούν για διπλάσιο αριθμό. Διαδηλώσεις έγιναν και σε πρωτεύουσες δυτικών χωρών.
Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες ισραηλινές πόλεις. Σήμερα συμπληρώνονται 100 ημέρες από την έναρξη του πολέμου, τον οποίο πυροδότησε η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Κατά την επίθεση στο νότιο Ισραήλ σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, ενώ άλλοι 240 απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα.
Κατά τη διάρκεια ολιγοήμερης εκεχειρίας τον Νοέμβριο, απελευθερώθηκαν 105 όμηροι σε αντάλλαγμα για 240 Παλαιστίνιους που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές. Έκτοτε, όμως, δεν έχουν προκύψει αχτίδες ελπίδας για τις οικογένειες των υπολοίπων ομήρων, οι οποίες αγωνιούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.
Η δημοτικότητα του Νετανιάχου καταποντίστηκε μετά την 7η Οκτωβρίου, καθώς μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης του καταλογίζει ότι απέτυχε να προετοιμάσει επαρκώς τις υπηρεσίες ασφαλείας για μια επίθεση αυτής της κλίμακας. Είχε προηγηθεί κύμα μαζικών διαδηλώσεων εναντίον της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που προωθούσε η κυβέρνηση Νετανιάχου. Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε προ ημερών νόμο-κλειδί της προωθούμενης δικαστικής μεταρρύθμισης, μέσω της οποίας η κυβέρνηση επεδίωξε να περιορίσει τις εξουσίες του.
Διαδηλώσεις στις δυτικές πρωτεύουσες
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες απέναντι από τον Λευκό Οίκο για να ζητήσουν τον τερματισμό του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα. Διαδηλώσεις έγιναν και στο Λονδίνο, το Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας ημέρας δράσης ενάντια στον μακρύτερο και πιο θανατηφόρο πόλεμο στα παλαιστινιακά εδάφη εδώ και 75 χρόνια.
Οι διαδηλωτές στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα κατά του προέδρου Τζο Μπάιντεν, για την πολιτική του στη Μέση Ανατολή και ειδικά στο Παλαιστινιακό. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Νότιας Αφρικής, της οποίας οι κατηγορίες για γενοκτονία κατά του Ισραήλ ώθησαν το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη της Ολλανδίας να ανοίξει δικαστικά την υπόθεση.
Τα δεινά των παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας ήταν το επίκεντρο της τελευταίας πορείας του Λονδίνου, που συμβολίζεται από την εμφάνιση της Μικρής Αμάλ, μιας μαριονέτας 3,5 μέτρων, που αρχικά προοριζόταν να τονίσει τα δεινά των Σύριων προσφύγων. Η μαριονέτα είχε γίνει έμβλημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού 8.000 χιλιομέτρων από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας στο Μάντσεστερ τον Ιούλιο του 2001. Σχεδόν τα δύο τρίτα των 23.843 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Γάζα ήταν γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Οι διοργανωτές της πορείας δήλωσαν ότι τα παιδιά των Παλαιστινίων συνόδευαν τη Μικρή Αμάλ στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου για να στείλουν μήνυμα ειρήνης: «Το Σάββατο η Amal περπατά για τους πιο ευάλωτους και για τη γενναιότητα και την αντοχή τους», δήλωσε ο Amir Nizar Zuabi, καλλιτεχνικός διευθυντής της The Walk Productions. «Η Αμάλ είναι παιδί και πρόσφυγας και σήμερα στη Γάζα η παιδική ηλικία δέχεται επίθεση, με έναν ασύλληπτο αριθμό παιδιών να σκοτώνονται. Η ίδια η παιδική ηλικία βρίσκεται στο στόχαστρο. Γι’ αυτό διαδηλώνουμε». Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Παρίσι, τη Ρώμη, το Μιλάνο και το Δουβλίνο.