Διαδήλωση χιλιάδων Αυστραλών για τον Τζορτζ Φλόιντ

Διαδήλωση χιλιάδων Αυστραλών για τον Τζορτζ Φλόιντ

Φορώντας μάσκες και τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις, παρά τις προειδοποιήσεις των επικεφαλής των πολιτειών να ματαιώσουν τις όποιες εκδηλώσεις λόγω του κορονοϊού, χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Αυστραλία συμμετείχαν σε διαδηλώσεις του κινήματος “Black Lives Matter” εις μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ.

Οι πορείες, που έγιναν με παρουσία ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας, ήταν ειρηνικές. Οι διαδηλωτές έκαναν πορείες σε δρόμους ή συγκεντρώσεις σε δημόσια πάρκα, κρατώντας αφίσες με συνθήματα όπως «Καμία ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη» ή «Συγγνώμη για την αναστάτωση, προσπαθούμε να αλλάξουμε τον κόσμο».

«Υπάρχουν άνθρωποι σαν τον πατέρα μου… που ζητούν αλλαγή από τότε που ήταν στην ηλικία μου – πριν από 50 χρόνια», είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος η Τζασίντα Τέιλορ, εκ των διοργανωτών της διαδήλωσης στο Περθ. «Δεν θέλω να έχω φτάσει τα 80 και να είναι αναγκασμένη να πιέζω γι’ αυτού του είδους την αλλαγή για τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου».

Διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού γίνονται σε όλο τον κόσμο ύστερα από τον θάνατο στα τέλη του περασμένου μήνα του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολις, όταν ένας εξ αυτών κράτησε το γόνατό του πάνω στον λαιμό του επί σχεδόν εννέα λεπτά την ώρα που βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος.

Φόβος για τον κορονοϊό

Η μεγαλύτερη σημερινή συγκέντρωση μεταξύ όλων των βασικών πόλεων της Αυστραλίας έγινε στο Περθ, παρά τις εκκλήσεις του επικεφαλής της πολιτειακής κυβέρνησης της Δυτικής Αυστραλίας Μαρκ ΜακΓκόουαν να αναβληθεί ωσότου τελειώσει η πανδημία του κορονοϊού.

Διαδηλωτής που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις Black Lives Matter στη Μελβούρνη βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, ενώ ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον έχει προειδοποιήσει πως οι μαζικές συγκεντρώσεις θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της χώρας από την πανδημία.

Ο υπουργός Υγείας της Δυτικής Αυστραλίας Ρότζερ Κουκ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν ενδείκνυνται οι μεγάλες συγκεντρώσεις, αν και η σύζυγός του, αυτόχθων η ίδια, δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στη διαδήλωση.

Ο Κουκ ανέφερε σε ανακοίνωση ότι η σύζυγός του δεν είναι δημόσιο πρόσωπο και ότι κάνει τις δικές της προσωπικές επιλογές. «Είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους την αγαπώ», δήλωσε. «Συμμερίζομαι ιδιαίτερα τον σκοπό να διασφαλιστεί η προστασία των Αβοριγίνων και των μειονοτήτων από τον ρατσισμό».

Μικρότερες ομάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν επίσης στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, ζητώντας την απελευθέρωση προσφύγων που παραμένουν έγκλειστοι επ’ αόριστον σε κέντρα κράτησης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι