Διαδηλωτές τρύπωσαν στην πρεσβεία του Ιράν στη Στοκχόλμη

Διαδηλωτές τρύπωσαν στην πρεσβεία του Ιράν στη Στοκχόλμη

Πέντε άτομα εισήλθαν παράνομα σήμερα το απόγευμα στην πρεσβεία του Ιράν στη Σουηδία, σε προάστιο της Στοκχόλμης κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας, προτού οδηγηθούν εκτός των εγκαταστάσεων της διπλωματικής αποστολής, ανακοίνωσε η σουηδική αστυνομία.

“Η αστυνομία ειδοποιήθηκε από την πρεσβεία του Ιράν, ότι υπήρχε κόσμος έξω από αυτήν και ότι  πέντε άτομα εισχώρησαν στον χώρο της”, αναφέρει η ανακοίνωση. Ένα άτομο συνελήφθη ως ύποπτο για επίθεση.

Όλα τα άτομα απομακρύνθηκαν από τον χώρο, πρόσθεσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Δεν είναι γνωστό αν η συγκέντρωση των διαδηλωτών έγινε με άδεια της αστυνομίας. Επίσης δεν είναι σαφές αν κάποιο από τα πέντε άτομα εισήλθε στο κτίριο της πρεσβείας ή αν παρέμειναν όλοι στον προαύλιο χώρο.

Οι σχέσεις Σουηδίας – Ιράν επιδεινώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο όταν κάηκε κοράνι έξω από τζαμί της Στοκχόλμης. Εν συνεχεία επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο τον περασμένο μήνα, επειδή σουηδικό εφετείο επικύρωσε την καταδίκη Ιρανού πρώην διευθυντή φυλακών σε ισόβια κάθειρξη για μαζικές εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων το 1988. Η Ισλαμική Δημοκρατία κατηγόρησε το σουηδικό δικαστήριο για άδικη καταδίκη του πρώην διευθυντή..

Αντιστοίχως, αρκετοί Σουηδοί πολίτες κρατούνται στο Ιράν, μεταξύ αυτών και ο διπλωμάτης Γιόχαν Φλόντερους που εργαζόταν για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο οποίος εμφανίστηκε ενώπιον δικαστηρίου τον Δεκέμβριο, κατηγορούμενος για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ. Το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς ως διαπραγματευτικό χαρτί κρατουμένους υπηκόους άλλων χωρών για να αποσπάσει την απελευθέρωση Ιρανών πολιτών που έχουν συλληφθεί στο εξωτερικό, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.

Κανένα ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν αναφέρει τους λόγους της σημερινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι