Διαφωνίες για άνοιγμα συνόρων στην ΕΕ – Η Ελλάδα επιμένει να ανοίξουν το συντομότερο

Διαφωνίες για άνοιγμα συνόρων στην ΕΕ – Η Ελλάδα επιμένει να ανοίξουν το συντομότερο

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην ΕΕ αναφορικά με το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων της από την 1η Ιουλίου καθώς αρκετοί εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι “πολύ τολμηρή” μια που πολλές χώρες δεν παρέχουν αξιόπιστα στοιχεία για τα κρούσματά τους.

Την Παρασκευή θα γίνει η τρίτη συνάντηση για το θέμα μεταξύ των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα παραταθεί η ταξιδιωτική απαγόρευση στην ΕΕ. Κάποιοι αντιπροτείνουν ως ημερομηνία “ανοίγματος” την 15η Ιουλίου.

Η ελληνική πλευρά απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο, καθώς για τη χώρα μας ο τουρισμός είναι ζήτημα επιβίωσης για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και, έμμεσα, λόγω του τουριστικού συναλλάγματος, πηγή επιβίωσης για όλους τους Έλληνες.

«Εκτός» οι Αμερικανοί

Πολλές είναι ακόμη οι διαφωνίες στο εσωτερικό της ΕΕ σχετικά με τις χώρες που θα συμπεριληφθούν στη λίστα των ασφαλών τρίτων χωρών. Το μόνο σίγουρο σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι ότι δεν θα είναι στη λίστα οι ΗΠΑ, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα το τελευταίο 15νθήμερο είναι σχεδόν επταπλάσια από το μέσο όρο της ΕΕ.

Ευρωπαίος διπλωμάτης, επιβεβαίωσε ότι αποκλείεται να είναι στη λίστα οι ΗΠΑ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν τους χρωστάμε και κάτι». Η συγκεκριμένη φράση, θεωρείται έμμεση αναφορά στον ωμό τρόπο με τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε τη δική του ταξιδιωτική απαγόρευση προς την ΕΕ τον περασμένο Μάρτιο, όταν δεν ήθελε να κολλήσουν οι Αμερικανοί από τους Ευρωπαίους. Εντούτοις το Βέλγιο και η Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν τα πήγαν καλύτερα από τις ΗΠΑ ως ποσοστό θνητότητας και αριθμό κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό τους. Οι Αμερικανοί τουρίστες, επιπλέον,  είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την Ελλάδα, αφού ενώ είναι έξι φορές λιγότεροι αριθμητικά από άλλες εθνικότητες, είναι τρίτοι σε κατανάλωση και έσοδα για τη χώρα. Το 2018 οι Αμερικανοί έφεραν στην Ελλάδα 1,040 δισ. ευρώ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι