Διαπιστευτήρια διχοτόμησης από Ερτογάν – Απειλές και προς Ελλάδα

Διαπιστευτήρια διχοτόμησης από Ερτογάν – Απειλές και προς Ελλάδα

Διαπιστευτήρια διχοτόμησης από τον Ταγίπ Ερντογάν στη Κύπρο. Ο Τούρκος Πρόεδρος που λίγες μέρες μετά την επανεκλογή του πραγματοποίησε επίσκεψη στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη ξεκαθάρισε πως μόνο αν αναγνωριστεί το ψευδοκράτος θα καθίσει σε τραπέζι διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ και στις  συζητήσεις των δύο φυσικά κυριάρχησε το Κυπριακό, κάτι που φάνηκε από την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν. Οι δύο του έστειλαν μηνύματα εμμένοντας στην μόνιμη θέση της Τουρκίας αναφορικά με το Κυπριακό και πραγματοποιώντας επιθετικές δηλώσεις με αποδέκτη την Ελλάδα.

Ο  Ερντογάν, υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι «αν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω της αναγνώρισης της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», εμμένοντας σε μία προϋπόθεση η οποία για την Ελλάδα αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Σε ερώτηση που δέχθηκε για την ειρήνη στο Αιγαίο, ο Τούρκος πρόεδρος, σημείωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί την Ειρήνη στην περιοχή, ωστόσο, πρόσθεσε  «Αν κάποιοι θέλουν να αποτρέψουν την ειρήνη στο Αιγαίο θα πρέπει να εφαρμόσουμε άλλες πολιτικές» .

Επίσης ανέφερε πως «όσοι επιδίδονται σε ανούσιες εξοπλιστικές δραστηριότητες θα πρέπει να υπολογίζουν προσεκτικά τους κινδύνους που θα επιφέρουν αυτές οι δραστηριότητες», φωτογραφίζοντας την Ελλάδα.

Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης πως «οι Τουρκοκύπριοι δεν υπήρξαν ποτέ μειονότητα και δεν θα γίνουν ποτέ μειονότητα, όσοι αγνοούν αυτές τις πραγματικότητες συνεχίζουν να ονειρεύονται ότι είναι ο μοναδικός κυρίαρχος του νησιού». Πρόσθεσε πως «η ειρήνη και η ασφάλεια των αδελφών μας σημαίνει και δική μας ειρήνη και ασφάλεια ως πατρίδα τους. Στεκόμαστε στο πλευρό της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου με όλα τα μέσα και τις δυνατότητές μας».

Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ, σημείωσε ότι «η Γαλάζια Πατρίδα βρίσκεται σε ασφαλή χέρια. Ο τουρκοκυπριακός λαός ήταν πάντα δεμένος με τη μητέρα πατρίδα, τη Δημοκρατία της Τουρκίας». «Με τη στήριξή σας, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη νέα πολιτική μέχρι τέλους».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ρωτήθηκε επίσης «αν θα έχει η Τουρκία έναν οδικό χάρτη για την επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο τη νέα περίοδο; Σε αυτό το πλαίσιο, εάν δημιουργηθεί ένα τραπέζι μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, θα έχει η Τουρκία οποιαδήποτε προϋπόθεση για να καθίσει η Τουρκία σε αυτό το τραπέζι;».

Ο κ. Ερντογάν είπε: «Ο οδικός μας χάρτης είναι ήδη ξεκάθαρος, αυτός ο οδικός χάρτης έχει ως σημείο αναφοράς την Ειρήνη, γιατί δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από αυτές τις θάλασσες εκτός από την ειρήνη, και αν υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να εμποδίσουν την ειρήνη, τότε θα πρέπει να στραφούμε σε διαφορετική υλοποίηση του έργου, θέλουμε να μην τίθενται τέτοια εμπόδια μπροστά μας. Θέλουμε το Αιγαίο Πέλαγος να δώσει το μήνυμά του στον κόσμο ως Θάλασσα της Ειρήνης».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι