Διαψεύσεις για αποστολή στρατού από μέλη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία – Ρωσία: Και μόνον ότι συζητείται είναι θέμα

Διαψεύσεις για αποστολή στρατού από μέλη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία – Ρωσία: Και μόνον ότι συζητείται είναι θέμα

Πρωθυπουργοί πολλών κρατών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά και άτομο υψηλά ιστάμενο στο ΝΑΤΟ, διέψευσαν ότι σχεδιάζεται από ορισμένα κράτη να στείλουν στρατό στην Ουκρανία “σε διμερή βάση”. Το θέμα δημοσιοποιήθηκε αρχικά από τον Σλοβάκο πρωθυπουργό που διαφωνούσε κάθετα με αυτή την προοπτική “ορισμένων κρατών” αλλά πήρε διαστάσεις όταν δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας ότι «δεν πρέπει να το αποκλείουμε».

Στις δηλώσεις Μακρόν ήδη αντέδρασαν αρνητικά ο καγκελάριος της Γερμανίας, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αλλά και η Βρετανία. Το απόγευμα γνωστοποιήθηκε και δήλωση υψηλά ιστάμενου στο ΝΑΤΟ που όμως δεν θέλησε να δημοσιοποιηθεί η ιδιότητά του από το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Το ΝΑΤΟ δεν έχει κανένα σχέδιο να στείλει στρατεύματα μάχης στην Ουκρανία. Παρέχουμε το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι μία άνευ προηγουμένου στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Το κάνουμε από το 2014 και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Αλλά δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για νατοϊκά στρατεύματα μάχης στο ουκρανικό έδαφος», υπογράμμισε προς το AFP. Ομως ο Μακρόν αναφέρθηκε ουσιαστικά σε διμερή συμφωνία και αυτό δεν διαψεύσθηκε, ούτε είναι γνωστό ποια άλλα κράτη σκέφτονται πανομοιότυπα, όπως είχε πει ο Σλοβάκος πρωθυπουργός χθες το μεσημέρι.

Χθες βράδυ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άναψε φωτιές γιατί δήλωσε πως «η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία στο μέλλον δεν μπορεί να «αποκλειστεί». Και ήταν αναλυτικός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και άλλα κράτη “το εξετάζουν”, διότι είπε:

«Δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα για την αποστολή, επισήμως, χερσαίων στρατευμάτων. Υπάρχει στρατηγική αμφισημία. Όμως τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην μπορέσει να νικήσει», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της διεθνούς συνόδου για την υποστήριξη στην Ουκρανία που οργάνωσε η Γαλλία.

Άλλα κράτη

Λίγο πριν, κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο αυτή, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο είχε πει: «Ακούω πράγματα που με ανατριχιάζουν. Πολλές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία σε διμερή βάση. Δεν πρέπει να επεκταθεί περισσότερο αυτός ο πόλεμος».

Μετ’ επιτάσεως διέψευσε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις αναφορές του Γάλλου προέδρου και του Σλοβάκου πρωθυπουργού ότι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μπορούν να  στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο είπε: «Άκουσα διάφορα σχόλια από συναδέλφους, ομολόγους μου, για ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να συζητήθηκαν εντός της αίθουσας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εντός της Ουκρανίας. Ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω ότι δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας». Όμως και ο κ. Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι ο Σλοβάκος πρωθυπουργός έλεγε την αλήθεια, ότι δηλαδή άγνωστος αριθμός κρατών το εξετάζουν ως ενδεχόμενο και η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα που “το σκέφτεται”.

Και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής ΝΑΤΟϊκών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, απορρίπτοντας και εκείνος με τη σειρά του την ιδέα που διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Την ίδια άποψη εξέφρασε, μεταξύ άλλων, και ο  Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

«Ισχύει και για το μέλλον, δεν θα υπάρξουν χερσαίες δυνάμεις ούτε στρατιώτες επί ουκρανικού εδάφους από ευρωπαϊκά ή ΝΑΤΟϊκά κράτη», τόνισε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια επίσκεψής του, νωρίτερα σήμερα, στο Φράιμπουργκ, απαντώντας εμμέσως στον Εμανουέλ Μακρόν.

«Οι Δυτικοί στρατιώτες δεν επιτρέπεται -ούτε από τις χώρες τους- να συμμετέχουν ενεργά σε πολεμικές δραστηριότητες», είπε ο Σολτς.  Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση στο Παρίσι, επισήμανε ότι η άποψη για το θέμα αυτή ήταν «πολύ ομόφωνη» μεταξύ των συμμετεχόντων, κάτι που διαψεύδεται από άλλες πηγές που αναφέρουν ότι μια μειοψηφία κρατών το εξετάζει.

Από το γραφείο του πρωθυπουργού της Βρετανίας δόθηκε μια σχετικά χλιαρή δήλωση που αναφέρει ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σχεδιάζει μια μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία πέραν του μικρού αριθμού ατόμων που βρίσκονται ήδη εκεί για να υποστηρίξουν τον ουκρανικό στρατό κυρίως σε ζητήματα ιατρικής εκπαίδευσης».

Στην Ισπανία, η κυβερνητική εκπρόσωπος Πιλάρ Αλεγρία σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε σήμερα τα εξής: «Η Ισπανία διαφωνεί με τη γαλλική πρόταση για αποστολή ευρωπαϊκών χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία και θέλει η βοήθεια να περιοριστεί στην αποστολή περισσότερων όπλων και άλλου υλικού στο Κίεβο».

Ο Πεσκόφ

«Δεν είναι σε καμία περίπτωση προς το συμφέρον των χωρών αυτών η αποστολή στρατευμάτων. Θα πρέπει να το γνωρίζουν», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. «Ομως αυτό καθ΄αυτό το γεγονός ότι το θέμα συζητείται ω ενδεχόμενο, είναι ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν θα υπήρχε κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ στην περίπτωση αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ απάντησε: «Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συζητήσουμε όχι για το αν είναι ενδεχόμενη, αλλά για το αν αυτή η σύγκρουση είναι πλέον αναπόφευκτη».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι