Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου – Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

25 παραβιάσεις μετά την συνάντηση – Επικοινωνία Μητσοτάκη-Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Μόναχο, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου. Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

  • Στις 15:30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και πρόεδρο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Markus Söder.
  • Στις 16:00 ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον γερουσιαστή Lindsey Graham.
  • Στις 16:30 θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Dimitar Kovacevski.
  • Στις 17:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Benjamin Gantz.
  • Στις 17:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο του Κοσόβου, Vjosa Osmani-Sadriu.
  • Στις 18:00, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα.
  • Στις 18:30 ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Γερμανίας και επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), Friedrich Merz.
  • Στις 19:30 ο Πρωθυπουργός θα λάβει μέρος σε συζήτηση με θέμα “Stemming the Illiberal Tide: The Global Challenge of Eroding Democracy”, στην οποία θα μετάσχουν επίσης η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Nancy Pelosi και η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Christine Lambrecht.

Η συνάντηση Δένδια-Λαβρόφ

Υπενθυμίζεται πως σήμερα είναι και η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ελλάδας. Η ατζέντα των Σεργκέι Λαβρόφ και Νίκου Δένδια περιλαμβάνει ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά προβλήματα, σύμφωνα με σχετική εκτενή ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ για τις ελληνορωσικές σχέσεις.

Η ανακοίνωση αναφέρει πως «ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη και στην κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Στην ημερήσια διάταξη είναι επίσης η διευθέτηση του Κυπριακού, η κατάσταση πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, στα Βαλκάνια και την Υπερκαυκασία. Θα αναλυθεί η συνεργασία των χωρών μας στα πολυμερή φόρα, πρωτίστως στον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΣΕΠ».

Επισημαίνει ότι «οι προσεγγίσεις της Μόσχας και της Αθήνας για κομβικά ζητήματα “συνηχούν”. Τα κράτη μας τάσσονται υπέρ της διευθέτησης των συγκρούσεων αποκλειστικά με πολιτικά-διπλωματικά μέσα, με αυστηρή προσήλωση στους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Πρόκειται για την πέμπτη, όπως σημειώνεται, δια ζώσης συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Σεργκέι Λαβρόφ από το 2019, με πιο πρόσφατη εκείνη στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι στη Μ.Θάλασσα στις 24 Μαΐου 2021.Έκτοτε οι δύο υπουργοί είχαν τρεις τηλεφωνικές συνομιλίες (9 Αυγούστου, 8 Νοεμβρίου 2021 και 12 Ιανουαρίου 2022), ενώ στα τέλη Ιανουαρίου 2021 στην Αθήνα και στις αρχές Νοεμβρίου 2021 στη Μόσχα, διεξήχθησαν πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών.

Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών, θα συζητηθεί και η υλοποίηση των συμφωνηθέντων κατά τις συνομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκο Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι, στις 8 Δεκεμβρίου 2021, και τον επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης Μιχαήλ Μισούστιν κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία της 22ας Δεκεμβρίου 2021. Μεταξύ των θεμάτων προτεραιότητας είναι «ο εμπορικός-επενδυτικός τομέας, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η κατοχύρωση της επιδημιολογικής ασφάλειας των πολιτών των δύο χωρών», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι