Διασωληνώθηκε φοιτήτρια με οξεία μηνιγγίτιδα στην Πάτρα – Νόσημα με θνησιμότητα 8%-13%

Διασωληνώθηκε φοιτήτρια με οξεία μηνιγγίτιδα στην Πάτρα – Νόσημα με θνησιμότητα 8%-13%

Σε σοβαρή κατάσταση, διασωληνωμένη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών νοσηλεύεται η φοιτήτρια που διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα. Το νόσημα μπορεί αρχικά να παρερμηνευθεί ως απλή ίωση, όμως μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να εξελιχθεί ραγδαία εντός λίγων ωρών. Είναι άγνωστο για ποιο λόγο κάποιοι μπορεί να είναι χρόνιοι φορείς του μηνιγγιτιδόκκου και να παραμένουν υγιείς, ενώ κάποιοι ασθενούν βαρύτατα. Μόνον εικασίες γίνονται για τα αίτια.

Η φοιτήτρια είναι Αθηναία και συμμετείχε στην κατάληψη της Σχολής της. Παρουσίασε πυρετό με εξάνθημα και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο τελώντας πλέον σε κατάσταση σύγχυσης. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι επρόκειτο για κεραυνοβόλο ή οξεία μηνιγγίτιδα. Το κορίτσι συμμετείχε εδώ και ένα μήνα στην κατάληψη του Μαθηματικού το οποίο συστεγάζεται με το Βιολογικό Τμήμα. Το κτίριο όπου στεγάζεται το Μαθηματικό και το Βιολογικό σήμερα θα παραμείνει κλειστό, προκειμένου να γίνει απολύμανση.

Δεν υπάρχει πληροφόρηση για άλλο κρούσμα, αλλά οι άλλοι φοιτητές ή όσοι ήρθαν σε επαφή με την φοιτήτρια, πρέπει να παρακολουθούνται στενά σε περίπτωση που παρουσιάσουν κάποια συμπτώματα. Ομως δυστυχώς το βακτήριο αυτό δεν προκαλεί πάντα τα ίδια συμπτώματα, ενώ δυστυχώς μπορεί ο ασθενής να παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση μέσα σε μόλις λίγες ώρες.

Πιο αναλυτικά, ο μηνιγγιτιδόκοκκος προκαλεί μια μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων, που μπορεί όμως να παρερμηνευθούν αρχικά ως απλή ίωση. Η οξεία ή κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα χαρακτηρίζεται από την αιφνίδια έναρξη, την ταχεία εξέλιξη και, παραδόξως, την απουσία φλεγμονώδους εστίας λοίμωξης, χωρίς να παρουσιάζεται εξαρχής το χαρακτηριστικό εξάνθημα. Ο ασθενής έχει υψηλό πυρετό, μυαλγίες κυρίως των άκρων και της μέσης, και συχνά, μπορεί να έχει εμετούς ή διάρροιες.

Στην σπάνια περίπτωση που κάποιος πάσχει από αυτή την επιθετική μηνιγγίτιδα, το εξάνθημα εμφανίζεται ξαφνικά λίγο αργότερα και αρχικά άλλοτε μοιάζει με μελανιά άλλοτε αιμορραγεί και άλλοτε έχει τη μορφή ροζ εξανθημάτων σαν της ιλαράς. Αν και παρόμοια συμπτώματα παρουσιάζουν και άλλες, λιγότερο επιθετικές νόσοι, στην περίπτωση της οξείας μηνιγγίτιδας ο ασθενής παρουσιάζει και ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης, ταχυπαλμία  και συχνά οξεία επινεφριδιακή αιμορραγία. Συχνά μπορεί να παρουσιάσει ταχυπαλμία χωρίς να πέφτει η πίεσή του. Η σωτηρία του ασθενούς είναι η άμεση χορήγηση αντιβίωσης.

Κάθε χώρα έχει τα δικά της πρωτόκολλα. Κάποιες συνιστούν να δοθεί αμέσως με ενδομυική ένεση ισχυρή αντιβίωση στον ασθενή και εν συνεχεία να διακομισθεί τάχιστα στο νοσοκομείο. Η λοίμωξη αυτή είναι σπάνια και παρουσιάζεται περίπου στο ένα άτομα στα 100.000. Είναι συνηθέστερη στους εφήβους και στα παιδιά και σε ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό, παιδιά και νέοι είναι φορείς χωρίς συμπτώματα.

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος ζει στο ρινοφάρυγγά τους χωρίς να προκαλεί κανένα πρόβλημα. Για λόγους που δεν έχουν διακριβωθεί, όμως, κάποιοι νοσούν βαριά και τότε η θνησιμότητα κυμαίνεται μεταξύ 8 και 13%. Όσοι επιβιώνουν μπορεί σε ένα ποσοστό 20% να έχουν πλέον μόνιμες επιπλοκές στην ακοή και νευρολογικά ζητήματα. Στο γιατί κάποιοι κινδυνεύουν περισσότερο η απάντηση δεν έχει δοθεί, αλλά φαίνεται πως παίζει ρόλο η κατάσταση του ανοσοποιητικού, οι τυχόν προηγηθείσες άλλες ιώσεις ή μικροβιακές λοιμώξεις, ο έντονος συγχρωτισμός και το κάπνισμα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι