Διαβεβαιώσεις Σολτς για πληρωμή των οφειλών του γερμανικού δημοσίου

Διαβεβαιώσεις Όλαφ Σολτς για την πληρωμή των οφειλών της Γερμανίας,

«Το κράτος θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του», διαβεβαίωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην «τρύπα» 60 δισεκατομμυρίων ευρώ που προκάλεσε στον προϋπολογισμό η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, με την οποία κρίνεται αντισυνταγματική η διοχέτευση στο Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό (KTF) και στο Ταμείο για τη Σταθεροποίηση της Οικονομίας (WSF) κονδυλίων που προορίζονταν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Μιλώντας από το βήμα της Bundestag, ο καγκελάριος παραδέχθηκε σήμερα ότι η απόφαση του Δικαστηρίου δυσχεραίνει σημαντικά το έργο της κυβέρνησης. «Η απόφαση αυτή δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα – για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και για όλες τις μελλοντικές κυβερνήσεις, σε ομοσπονδιακό και κρατιδιακό επίπεδο», σημείωσε ο κ. Σολτς και πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι σήμερα αντιμέτωπη με προκλήσεις που δεν είχε ποτέ ως τώρα αντιμετωπίσει «σε αυτή τη συγκέντρωση και με τέτοια σκληρότητα».

Αν γνωρίζαμε την απόφαση, θα είχαμε επιλέξει άλλη κατεύθυνση τον χειμώνα του 2021 – κατεύθυνση την οποία υπέδειξε και το Δικαστήριο στην απόφασή του, συνέχισε ο καγκελάριος και προανήγγειλε την άρση του πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στις αρχές του νέου έτους. Όπως είπε, οι τιμές βρίσκονται και πάλι σε επίπεδο χαμηλότερο του πλαφόν, ενώ οι αποθήκες του φυσικού αερίου είναι πλήρεις και δεν αναμένονται, επομένως, απότομες αυξήσεις τιμών. Επιπλέον, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την ισχύ του μέτρου έως το τέλος Μαρτίου του 2024.

«Δεν μπορείτε», απάντησε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, αμφισβητώντας ευθέως την κυβερνητική ικανότητα του κ. Σολτς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι