Διχάζει ακόμα και το κόμμα της η ύψιστη τιμή στην Μέρκελ!

Διχάζει η ύψιστη τιμή στην Μέρκελ από τον πρόεδρο Σταϊνμάιερ,

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ απένειμε στην πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Ο Σταϊνμάιερ τίμησε την Μέρκελ ως «εξαίρετη πολιτικό» που «είχε οδηγήσει με επιτυχία τη Γερμανία μέσα από πολλές κρίσεις». Η τιμή αυτή, που είναι η ύψιστη, προκάλεσε, όπως ήταν επόμενο, σφοδρές αντιδράσεις, με τις μεγαλύτερες να προέρχονται μέσα από το κόμμα της CDU και το κοντινό FDP.

«Έχετε υπηρετήσει τη Γερμανία για 16 χρόνια με φιλοδοξία, σοφία, πάθος», είπε ο Σταϊνμάιερ. «Για 16 ολόκληρα χρόνια έχετε εργαστεί για την ελευθερία και τη δημοκρατία, για τη χώρα μας και την ευημερία του λαού της. Ακούραστα και μερικές φορές πέρα των ορίων της σωματικής δύναμης». Η Μέρκελ ευχαρίστησε τον πρόεδρο Σταϊνμάιερ για το βραβείο. Ευχαρίστησε τον διάδοχό της Όλαφ Σολτς (SPD) και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που επίσης παρέστη στην τελετή.

Το παράσημο είναι η ύψιστη τιμή που απονέμει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας σε πρόσωπα που δεν είναι αρχηγοί κρατών. Πριν από την Μέρκελ, μόνο οι πρώην καγκελάριοι Konrad Adenauer και Helmut Kohl είχαν την ίδια τιμή. Πάνω από τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας, υπάρχει ο ειδικός Μεγαλόσταυρος, τον οποίο λαμβάνει αυτοδικαίως κάθε πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν αναλαμβάνει τα καθήκοντα του. Απονέμεται επίσης σε ξένους αρχηγούς κρατών.

Ο Σταϊνμάιερ επαίνεσε την αμφιλεγόμενη πολιτική της Μέρκελ στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Το 2014, κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας η Γερμανία πρωτοστάτησε για τις συμφωνίες του Μινσκ. «Σήμερα πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά, να δράσουμε διαφορετικά» διευκρίνισε ο Σταϊνμάιερ «και η χώρα μας το κάνει αυτό με μεγάλη αποφασιστικότητα από πέρυσι, καθώς έχει γίνει ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ουκρανίας εντός της ΕΕ».

Η πρώην καγκελάριος προσκάλεσε στην τιμητική βραδιά περίπου 20 καλεσμένους. Εκτός από την οικογένειά της, τον Σολτς και τη Φον ντερ Λάιεν, προσκλήθηκαν πρώην στενοί συνεργάτες της, όπως οι πρώην επικεφαλής της καγκελαρίας Thomas de Maizière, Ronald Pofalla, Peter Altmaier και Helge Braun (όλοι CDU). Κανείς από την σημερινή ηγεσία του CDU, ούτε και από το CSU (Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας) και το FDP. Ούτε, βεβαίως, τον Σόιμπλε.

 

Κριτική από τους δικούς της

Σφοδρή κριτική για την βράβευση της Μέρκελ εκφράστηκε και μέσα στο ίδιο της το κόμμα. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του CDU Κάρστεν Λίνεμαν δήλωσε ότι «είναι προφανές πως η Μέρκελ έχει μεγάλα πλεονεκτήματα, ειδικά διεθνώς», πρόσθεσε όμως ότι «είχε κάνει και λάθη, πολλά και κραυγαλέα». Η σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα «ήταν ένα λάθος κραυγαλέο», δήλωσε ο Λίνεμαν.

Και στην προσφυγική κρίση έγιναν κραυγαλέα λάθη, κατά την άποψή του, «γιατί δεν προστατεύσαμε τα σύνορα και αυτό πρέπει να συζητηθεί εξίσου ανοιχτά με το θετικό αντίκτυπο». Βεβαίως υπάρχουν και άλλα πολλά που θα έπρεπε να επανατεθούν, όπως η διαχείριση της χρηματοπιστωτικής κρίσης της ΕΕ που κατέληξε σε μνημόνια, τις σχέσεις που καλλιέργησε με τον Ερντογάν κλπ. κλπ. αλλά στις τιμητικές βραδιές απονέμονται τιμές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι