Διευκρινίσεις του «Παίδων» για θάνατο 8χρονου από στρεπτόκοκκο

Τραγωδία στη Βέροια: Βρέφος 6 μηνών νεκρό από τα χέρια της μητέρας του

«Το παιδί έπαθε ανακοπή», λέει το νοσοκομείο Παίδων για τον 8χρονο που κατέληξε από στρεπτόκοκκο

Διευκρινίσεις για τον θάνατο του 8χρονου που έχασε τη ζωή του ενώ νοσούσε από στρεπτόκοκκο δίνει το νοσοκομείο «Παίδων», όπου και νοσηλεύτηκε το άτυχο παιδί. Το νοσοκομείο αναφέρει ότι το αγόρι προσήλθε στην εφημερία στις 4 τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου με αυτοκίνητο των γονέων και ενώ ήδη νοσούσε επί τέσσερις ημέρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το παιδί «παρουσίαζε αναπνευστική ανεπάρκεια και κυκλοφορική καταπληξία, σε έδαφος σηπτικού shock με αναφερόμενη εμπύρετη λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού από τετραημέρου. Έγινε ανάνηψη με υγρά και χορήγηση τριπλού αντιβιοτικού σχήματος στα Εξωτερικά Ιατρεία και εισήχθη άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Διασωληνώθηκε και υποστηρίχθηκε το κυκλοφορικό σύστημα με τρία ινότροπα (σ.σ. για την καρδιακή λειτουργία). Χορηγήθηκε γ-σφαιρίνη. Λίγες ώρες μετά την εισαγωγή στη ΜΕΘ και παρά την εντατική υποστήριξη όλων των συστημάτων, εμφάνισε καρδιακή ανακοπή και κατέληξε στις 09:44».

Το νοσοκομείο αναφέρει ότι αναμένονται οι καλλιέργειες βιολογικών υγρών για ανάδειξη πιθανού μικροβιακού παράγοντα και ότι θα διενεργηθεί ιατροδικαστική εξέταση. Το παιδί πάντως είναι βέβαιο ότι είχε προσβληθεί από στρεπτόκοκκο όπως έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις στο νοσοκομείο. Είναι άγνωστο στους δημοσιογράφους αν του είχε χορηγηθεί αντιβίωση τις προηγούμενες 4 ημέρες ή αν είχε θεωρηθεί ότι το παιδί νοσούσε από κοινή ίωση. Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας, οπότε και οι γονείς πήγαν πλέον το αγοράκι τους στο νοσοκομείο.

Ο στρεπτόκκοκος είναι ένα βακτήριο το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια πρόκλησης φαρρυγγίτιδας και αμυγδαλίτιδας στα παιδιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερη λοίμωξη, ενώ η διεισδυτική μορφή της νόσου, (σε ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών), μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή, καθώς εξελίσσεται ταχύτατα.

Ωστόσο, η διάγνωση της ασθένειας μπορεί να τεθεί, άμεσα, με την έγκαιρη διενέργεια του στρεπτ τεστ, ενώ με τη χορήγηση αντιβιοτικού αντιμετωπίζεται κατά κανόνα, αποτελεσματικά. Τα συμπτώματα, τα οποία πρέπει να προκαλέσουν ανησυχία στους γονείς είναι ο υψηλός πυρετός που επιμένει, ο πονόλαιμος, η παρουσία (όχι πάντα) εξανθήματος, αλλά, κυρίως η εικόνα μεγάλης καταπόνησης.

Στην χώρα μας το τελευταίο έτος έχασαν την ζωή τους από το ίδιο  αίτιο 6 παιδιά. Το πρόβλημα απασχολεί τις υγειονομικές αρχές από  πέρσι, επειδή στη Βρετανία και σε άλλες χώρες καταγράφηκαν περισσότερα περιστατικά σε παιδιά από το σύνηθες. Ομως δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για επιθετική μορφή στρεπτοκόκκου ή αν οι θάνατοι οφείλονται στο ότι δεν χορηγούνται εγκαίρως αντιβιοτικά. Το σηπτικό σοκ είναι το αποτέλεσμα της εκτεταμένης λοίμωξης που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος και άλλα παθογόνα σε ζωτικά όργανα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι