Διευθυντής ΜΕΘ για την μαθήτρια με το αλλεργικό σοκ: “Δεν αρκεί το ενεσάκι, έπρεπε να τηλεφωνήσουν στο ΕΚΑΒ”

Διευθυντής ΜΕΘ για την μαθήτρια με το αλλεργικό σοκ: “Δεν αρκεί το ενεσάκι, έπρεπε να τηλεφωνήσουν στο ΕΚΑΒ”

Στην καθυστερημένη ειδοποίηση του ΕΚΑΒ αποδίδεται η βαριά κατάσταση της αλλεργικής μαθήτριας

Ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ανέστης Κιούλπαλης μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ για την 17χρονη αλλεργική που έπαθε ανακοπή παρότι πρόλαβε να κάνει μόνη της ένεση αδρεναλίνης, είπε ότι  χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ότι οι αλλεργικοί δεν πρέπει να στηρίζονται στην ένεση αυτήν αποκλειστικά, αλλά οι ίδιοι ή όσοι είναι μπροστά, να ειδοποιούν αμέσως ασθενοφόρο.

Στην περίπτωση της 17χρονης μαθήτριας του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου, το κορίτσι που είχε αλλεργία στα γαλακτοκομικά κατανάλωσε βούτυρο στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει η τάξη της για σχολική εκδρομή. Μόλις παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα, πήγε στο δωμάτιό του για να κάνει την ένεση αδρεναλίνης.

Ο κ. Κιούλπαλης είπε ότι «το παιδί ήξερε ότι ήταν αλλεργικό και παρακολουθείτο από ειδικούς παιδιάτρους, αλλεργιολόγους, στην Αθήνα που του είχαν χορηγήσει τα ενεσάκια αδρεναλίνης προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει σε έκτακτη ανάγκη. Όμως η αδρεναλίνη από μόνη της, χωρίς άλλες παρεμβάσεις από ιατρικής πλευράς, δεν είναι απολύτως ασφαλής. Αυτό πρέπει να το ξέρουν οι άνθρωποι που έχουν σοβαρές αλλεργίες. Αν νιώσουν τα πρώιμα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης θα πρέπει, εκτός από την έγχυση αδρεναλίνης που πρέπει να κάνουν, να ειδοποιήσουν αμέσως και το ΕΚΑΒ, ώστε να μη χαθεί χρόνος αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά.

»Σε αυτή την περίπτωση αν είχε ενημερωθεί το ΕΚΑΒ τη στιγμή που το παιδί πήγαινε να πάρει το ενεσάκι του, ίσως η έκβαση να ήταν διαφορετική, παρότι αυτό δεν το ξέρει κανείς. Αυτό δεν σημαίνει, ότι όποιος έχει αλλεργία καταλήγει στον θάνατο, αλλά επειδή υπάρχουν και αυτές οι μορφές έντονης αλλεργικής αντίδρασης, κατά τις οποίες σταματά η κυκλοφορία και κάνει ο άνθρωπος ανακοπή, καλό είναι να ενημερώνεται γρήγορα το ΕΚΑΒ, ώστε και η αντιμετώπιση να είναι άμεση. Όσο πιο γρήγορη η αντιμετώπιση, τόσο αποτελεσματικότερη θα είναι».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η 17χρονη πήγε στο δωμάτιό της για να κάνει την ένεσε αδρεναλίνης αλλά καθώς καθυστερούσε να επιστρέψει, η συνοδός καθηγήτρια την αναζήτησε και τη βρήκε αναίσθητη. Οι προσπάθειες για καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση που έκανε η ίδια, αλλά και το πλήρωμα του ΕΚΑΒ που ειδοποιήθηκε και έφτασε στο ξενοδοχείο δεν απέδωσαν και το κορίτσι διακομίστηκε στο Βενιζέλειο, όπου οι γιατροί του ΤΕΠ, μετά από προσπάθειες 10 λεπτών κατάφεραν να το επαναφέρουν, το διασωλήνωσαν και προχώρησαν στην εισαγωγή του στη ΜΕΘ. Δυστυχώς παρουσιάζει οιδημα στον εγκέφαλο και η κατάσταση του κοριτσιού είναι ιδιαίτερα σοβαρή.

«Η καρδιά, οι πνεύμονες, τα νεφρά επανέρχονται, αν όμως ο εγκέφαλος υποστεί βλάβες μπορεί να είναι μόνιμες. Μέλημά μας σε αυτή τη φάση είναι προστατεύσουμε τον εγκέφαλο, δηλαδή την ίδια τη ζωή. Από εκεί και πέρα είναι θέμα χρόνου το πώς θα εξελιχθεί. Ένα εγκεφαλικό οίδημα που αναπτύσσεται μετά από ανοξαιμία, από μη παροχή δηλαδή οξυγόνου στον εγκέφαλο, λόγω παύσης της καρδιακής λειτουργίας έχει δυσοίωνη πρόγνωση, αφού ο εγκέφαλος μπορεί να αντέξει μέχρι 4 λεπτά χωρίς να υποστεί βλάβες. Και όσο περισσότερος χρόνος περνά τόσο πιο δυσοίωνη είναι η πρόγνωση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι γονείς του παιδιού είναι ενήμεροι. Ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε το καλύτερο» κατέληξε ο κ. Κιούλπαλης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι