Διεκδίκηση επαναφοράς επιδομάτων Εορτών και αδείας ΔΥ και Συνταξιούχων
04/05/2025
Ανακοίνωση από το δικηγορικό γραφείο του Δημήτριου Παναγιωτόπουλου: “Με τις διατάξεις περί Δώρων και Επιδομάτων των Δ.Υ. που θεσπίσθηκαν με το νόμο 4093/12, ο νομοθέτης προέβη στην πλήρη κατάργηση τους, για τους λειτουργούς και υπαλλήλους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (όπως και για τα μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι.), ως άμεσο μέτρο για την αντιμετώπιση της, κατά την εκτίμησή του, συνεχιζόμενης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης
Το μέτρο αυτό αποτέλεσε τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, «Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016», και όχι πέραν αυτού. Οι ρυθμίσεις αυτές αποσκοπούσαν τόσο στην κάλυψη των άμεσων οικονομικών αναγκών της Χώρας και την αντιμετώπιση των ιδιαίτερα αυξημένων ελλειμμάτων, όσο και στη βελτίωση της μελλοντικής δημοσιονομικής κατάστασής της, δηλαδή της εξυπηρέτησης σκοπών, που συνιστούσαν σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος για το τότε χρονικό διάστημα 2013-2016.
Κατά ακολουθίαν των ανωτέρω ο νομοθέτης, πέραν του ότι δεν υφίσταται συγκεκριμένη διάταξη για την συνέχιση της κατάργησης του πεδίου του μισθού εορτών και επιδόματος θέρους, όπως εφαρμόστηκε κατά τα ανωτέρω με το προϊσχύσαν καθεστώς, του δευτέρου παράνομου Μνημονίου (2013-2016), εκτιμώντας τις εκάστοτε συνθήκες και λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας, όφειλε να προβεί σε αναμόρφωση του μισθολογίου των δημοσίων λειτουργών, υπαλλήλων και συνταξιούχων, εισάγοντας νέες ρυθμίσεις και να θεσπίσει μέτρα στη βάση των νέων οικονομικών συνθηκών όπως είναι η «διακηρυχθείσα έξοδος από το μνημόνια το 2019», αλλά και τελευταίως σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης τον Απρίλιο του 2025, όπου για το 2024 υπολογίστηκαν πέραν των αναγκαίων του 2, 1/2 %, υπερπλεονάσματα ύψους 4,8% του ΑΕΠ της χώρας, ήτοι σχεδόν 11 δισεκατομμύρια Ευρώ για το έτος 2024.
Το μέτρο των περικοπών των ανωτέρω μισθοδοτικών ποσών των υπαλλήλων και συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα, το οποίο είχε επιβληθεί στα πλαίσια αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης, για λόγους γενικού συμφέροντος, αποσκοπώντας στη διασφάλιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και στη μείωση των δημοσίων δαπανών, θα έπρεπε να έχει καταργηθεί μετά την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη μνημονιακή και μεταμνημονιακή εποπτεία, και οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι να λαμβάνουν πλέον το δώρο Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα θερινής αδείας, όπως αυτά καταβάλλονταν πριν την κατάργησή τους.
Σύμφωνα δε, με τελευταίες δικαστικές αποφάσεις (1912/2022 αλλά και ΣτΕ 1911/2022 Ολ.) η πλήρης κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας, συνιστά την υπέρβαση του ορίου που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη[…]», γεγονός που οι περικοπές αυτές έχουν καταστεί πλέον μη ανεκτές Συνταγματικά και ως εκ τούτου μη ισχυρές και ανεφάρμοστες. Ο δικαιολογητικός λόγος επομένως της κατάργησης των επιδομάτων εορτών και αδείας πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει εκλείψει, μετά την είσοδο της χώρας στη λεγόμενη «μεταμνημονιακή εποχή», σύμφωνα με τις επίσημες θέσεις των κυβερνήσεων τα τελευταία έτη όπως ανωτέρω και κατά το έτος 2024.
Κατά συνέπεια τίθεται το ζήτημα επαναφοράς των επιδομάτων Εορτών και αδείας, όχι απλώς ως αποζημίωση (επιστροφή αναδρομικών) αλλά ως δικαστική διεκδίκηση, τόσο για τους ΔΥ όσο και για τους Συνταξιούχους, σε μόνιμη βάση στη λογική του ν. 1082/1980.
Έτσι ανοίγει εκ νέου η υπόθεση των επιδομάτων Εορτών και αδείας ! Και μάλιστα ως διεκδίκηση επαναφοράς αυτών και επικουρικώς ως διεκδίκηση αξίωσης κατά του δημοσίου για την καταβολή αυτών !!
Η Δικηγορική Εταιρεία “ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ” κάνει γνωστό, ότι όλοι οι Υπάλληλοι στο δημόσιο και στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, όσο και συνταξιούχοι του Δημοσίου, μπορούν να συμμετάσχουν σε ομαδική Αγωγή που ετοιμάζεται να κατατεθεί για τις παράνομες περικοπές των αποδοχών τους με σκοπό τόσο την αναδρομική διεκδίκηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος θερινής αδείας για το διάστημα 01.07.2023 – 30.06.2025, αξιώσεις (χρόνος δύο ετών) των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα (κοινώς 13ος και 14ος μισθός), όσο και την ολική επαναφορά τους. Προς τούτο εξάλλου η Εταιρεία μας, προ πολλού έχει καταθέσει σχετική Αγωγή (2018), όπου η επί της εκδοθείσης πρωτοδίκου Αποφάσεως Έφεση εκδικάζεται στις αρχές Οκτωβρίου 2025, ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών”.
Περισσότερα: