Διεθνές δικαστήριο για τους τζιχαντιστές ζητά ο Γερμανός ΥΠΕΞ
05/04/2019Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ τάχθηκε υπέρ της ιδέας να συστηθεί ειδικό διεθνές δικαστήριο, στο οποίο θα παραπεμφθούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), όπως προτείνουν οι Κούρδοι της Συρίας, οι οποίοι έχουν αιχμαλωτίσει χιλιάδες μέλη αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης.
«Θα το προτιμούσα σε κάθε περίπτωση από το να φέρουμε μαχητές τουΙΚ που έχουν τη γερμανική υπηκοότητα πίσω στη Γερμανία», είπε ο Ζεεχόφερ στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη στο Παρίσι.
Οι Κούρδοι της Συρίας ανήγγειλαν τον περασμένο μήνα την ήττα του ΙΚ, αφού απέσπασαν από τους πολεμιστές του το τελευταίο τους οχυρό στην ανατολική Συρία. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκτιμά ότι πάνω από 10.000 μέλη του ΙΚ κρατούνται από τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, πολλοί εκ των οποίων είναι αλλοδαποί.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει προτρέψει τις χώρες της Ευρώπης να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους που είχαν ενταχθεί στις τάξεις του ΙΚ κι έχουν αιχμαλωτιστεί στη Συρία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αφεθούν ελεύθεροι.
Ωστόσο, οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφύλαξη την ιδέα. Η συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της G7 σκοπό έχει να συμφωνηθεί κοινή προσέγγιση ως προς το ζήτημα, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ στην εφημερίδα Le Figaro.
Ένα από τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αρχές είναι πως πολλοί μαχητές του ΙΚ έχουν πολλαπλές ταυτότητες ή/και εθνικότητες. «Για εμένα, αυτή είναι η πιο σημαντική ερώτηση: Πρόκειται πράγματι για Γερμανούς πολίτες, και πώς αποδεικνύεται αυτό;», τόνισε ο Ζεεχόφερ.
Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου, που συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή. Οι υπουργοί, καθώς και κορυφαίοι αξιωματούχοι αρμόδιοι για την ασφάλεια και τη μετανάστευση της ΕΕ, θα αποτιμήσουν το τρέχον επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής, σύμφωνα με την οικοδέσποινα της συνόδου γαλλική κυβέρνηση.
Στη σύνοδο συμμετέχουν κορυφαίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο, καθώς η καταπολέμηση της χρησιμοποίησής του για τους σκοπούς τρομοκρατικών οργανώσεων συγκαταλέγεται στα θέματα υπό συζήτηση. Στις συνόδους της G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία) εκπροσωπείται και η ΕΕ.