Διεθνές Συνέδριο για την γενοκτονία των Ποντίων
27/11/2019Το τριήμερο 6-8 Δεκεμβρίου διεξάγεται στην Αθήνα το «Διεθνές Συνέδριο για το Έγκλημα της Γενοκτονίας», με πρωτοβουλία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και στήριξη μιας σειράς φορέων, όπως η Βουλή των Ελλήνων, η ΚΕΔΕ (που πρώτη ανταποκρίθηκε έμπρακτα και στήριξε την πρωτοβουλία των Ποντίων) και Πόντιοι στην καταγωγή επιχειρηματίες. Η 9η Δεκεμβρίου έχει ορισθεί από τον ΟΗΕ ως «Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος»
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκοπίου Παυλόπουλου. Η συνέντευξη Τύπου φιλοξενήθηκε στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ -με την, περήφανη για την προσφυγική καταγωγής της, πρόεδρό του και πρόεδρο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, κ. Μαρία Αντωνιάδου να προλογίζει. Η έναρξή του θα φιλοξενηθεί στις 6 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης και οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στις 7-8 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.
Το «παρών» στο συνέδριο θα δώσουν, εκτός από Έλληνες επιστήμονες, μια σειρά επιστημόνων από όλον τον κόσμο, που είναι γνωστοί διεθνώς για την συμβολή τους -επιστημονική, πολιτική, ακτιβιστική- στο θέμα της Γενοκτονίας. Μια έκφανση ανθρώπινης βαρβαρότητας, που έλκει τις ρίζες της βαθειά στην ιστορία του ανθρώπου, καθιστώντας αενάως αιτούμενη την πρόληψη και την αποτροπή της.
Η κ. Αντωνιάδου, κατά την εισήγησή της στη συνέντευξη Τύπου, ανέτρεξε στις εφημερίδες που εκδίδονταν έως τις αρχές του 20ου αιώνα σε Κωνσταντινούπολη, Τραπεζούντα, Σμύρνη. Μίλησε για ιστορικές μορφές της δημοσιογραφίας, όπως ο Νίκος Καπετανίδης, Τραπεζούντιος δημοσιογράφος, που εξέδιδε την περίοδο 1918-1921 τη μαχητική εφημερίδα του Πόντου «Εποχή». Θύμισε δημοσιογράφους που κατέγραψαν λαμπρή πορεία στον ελλαδικό Τύπο, όπως ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και οι Πόντιοι Δημήτρης Ψαθάς, Φίλωνας Κτενίδης, Γιώργος και Οδυσσέας Λαμψίδης.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Γιώργος Βαρυθυμιάδης, το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, υποψήφια διδάκτωρ Αρχαιολογίας, Ελένη Μεντεσίδου και το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Γιάννης Ραυτόπουλος, ανακοίνωσαν λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο του συνεδρίου.