Διεθνή ΜΜΕ: Αυτό θα ανακοινώσει ο Τραμπ για την Μέση Ανατολή
07/05/2025
O Τραμπ θα ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ θα αποκαλούν επίσημα τον Περσικό Κόλπο ως Αραβικό Κόλπο κατά την επίσκεψη στη Μέση Ανατολή.
Το όνομα αυτού του θαλάσσιου χώρου αποτελεί εδώ και καιρό σημείο αντιπαράθεσης για πολλές αραβικές χώρες, οι οποίες τον αποκαλούν «Αραβικό Κόλπο» ή «Κόλπο της Αραβίας». Οι Χάρτες Google τον καταγράφουν ως «Persian Gulf (Arabian Gulf)», ενώ οι Χάρτες Apple και μεγάλα αμερικανικά ειδησεογραφικά μέσα, όπως το NBC News και το Associated Press, χρησιμοποιούν τον όρο «Persian Gulf».
Το Ιράν, γενέτειρα της άλλοτε Περσικής Αυτοκρατορίας, είχε απειλήσει το 2012 να μηνύσει τη Google επειδή δεν ονόμαζε καθόλου τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή στους χάρτες της. Η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει, σύμφωνα με αναφορές, να ανακοινώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποκαλούν επισήμως τον Περσικό Κόλπο ως «Αραβικό Κόλπο» ή «Κόλπο της Αραβίας» — μια κίνηση που αναμένεται να χαιρετιστεί από τους Άραβες ηγέτες του Κόλπου και πιθανότατα να προκαλέσει την οργή του Ιράν.
Το Associated Press, επικαλούμενο δύο ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους, μετέδωσε ότι η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει κατά την επίσκεψη του Τραμπ στη Μέση Ανατολή από τις 13 έως τις 16 Μαΐου, στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η ονομασία αυτής της θαλάσσιας περιοχής —μιας σημαντικής εμπορικής οδού που βρίσκεται ανάμεσα στις νότιες ακτές του Ιράν και τις ακτογραμμές των αραβικών κρατών Κουβέιτ, Ιράκ, Σαουδικής Αραβίας, Μπαχρέιν, ΗΑΕ και Κατάρ— αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο διαμάχης, με αρκετά αραβικά κράτη να ασκούν πιέσεις για να αλλάξει η ονομασία από «Περσικός» σε «Αραβικός Κόλπος». Η περιοχή αποκαλείται κυρίως «Περσικός Κόλπος» από τον 18ο αιώνα και μετά, παρόλο που σε πολλά αραβικά κράτη χρησιμοποιείται ήδη η ονομασία «Αραβικός Κόλπος» ή «Κόλπος της Αραβίας».
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) χρησιμοποιεί την ονομασία «Gulf of Arabia» (Κόλπος της Αραβίας) στις δημοσιεύσεις και τις ανακοινώσεις της, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η CIA συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τον όρο «Persian Gulf» (Περσικός Κόλπος).
Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του CNBC για σχόλιο. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει εμπλακεί σε έμμεσες συνομιλίες με Ιρανούς αξιωματούχους σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.