ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διεθνή ΜΜΕ: Η δολοφονία Χανίγια είναι η πιο σημαντική επιχείρηση του Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου

Εθνικό πένθος στην Τουρκία για την δολοφονία Χανίγια – Κανένα σχόλιο επισήμως από το Ισραήλ

Ο θάνατος του Ισμαήλ Χανίγια είναι η «πρώτη πιο σημαντική ισραηλινή επιχείρηση από τις επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ της 7ης Οκτωβρίου», αναφέρει σε σχόλιό του ο Μπαράκ Ραβίντ, αναλυτής πολιτικής και εξωτερικής πολιτικής του CNN.

Παρά το γεγονός ότι από στρατιωτικής άποψης δεν είναι σημαντικός, ο Χανίγια ήταν αυτός που κατείχε τη θέση του επικεφαλής των διεθνών σχέσεων της παλαιστινιακής οργάνωσης και ήταν ο βασικός συνομιλητής με τους διαπραγματευτές για την επίτευξη της εκεχειρίας στη Γάζα. «Η δολοφονία του θα έχει σημαντική επίπτωση σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», λέει με νόημα ο Ραβίντ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί τον Χανίγια ως έναν εκ των υπευθύνων για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς, σύμφωνα με τον Ραβίντ και οι ισραηλινές Αρχές έχουν ορκιστεί να κυνηγήσουν τους υπεύθυνους για τις επιθέσεις προ δεκαμένου που οδήγησαν στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. «Η δολοφονία του, κατά κάποιο τρόπο, δεν ήταν θέμα του αν θα γίνει, αλλά πότε», πρόσθεσε ο αναλυτής. Ο  Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τη Χαμάς και τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ήταν μακροχρόνιος πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στο CNN ότι «δεν απαντά σε δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ», αφού τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν τον θάνατο του Χανίγια.

H δολοφονία του Χανίγια φέρνει την Μέση Ανατολή πιο κοντά σε ολοκληρωτικό πόλεμο

Εντωμεταξύ για τον καθηγητή Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, Ναντέρ Χασεμί, η δολοφονία του του Ισμαήλ Χανίγια φέρνει την Μέση Ανατολή πιο κοντά παρά ποτέ σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

«Πρόκειται για μια τεράστια εξέλιξη», είπε ο Χασεμί στο BBC. »Πιστεύω ότι έχει επιπτώσεις και στις εξελίξεις στον Λίβανο, επειδή λίγες ώρες νωρίτερα το Ισραήλ προσπάθησε να δολοφονήσει [το Ισραήλ λέει ότι τα κατάφερε ] ένα ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυττό και η υπόθεση ήταν ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ δεν ενδιαφέρονταν για κλιμάκωση. Αλλά η δολοφονία του Χανίγια ανέτρεψε αυτούς τους υπολογισμούς. Τώρα το Ιράν έχει κάθε κίνητρο να προσπαθήσει και να κλιμακώσει αυτήν τη σύγκρουση», είπε ο καθηγητής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx