Διεθνής επιτροπή: Και ο ΠΟΥ άργησε 3 εβδομάδες να αντιδράσει και η Κίνα ολιγώρησε

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Κίνα θα μπορούσαν να είχαν ενεργήσει ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά στην έναρξη της επιδημίας της Covid-19», κατέληξαν οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που ορίστηκαν να αξιολογήσουν την παγκόσμια αντίδραση στην επιδημία, την οποία χαρακτηρίζουν μάλιστα “κρυμμένη σε μεγάλο βαθμό”.

Στη δεύτερη αναφορά της που αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο Τρίτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ομάδα εμπειρογνωμόνων υπογραμμίζει ότι “λαμβάνοντας υπόψη την έναρξη της πρώτης φάσης της επιδημίας, διαπιστώνεται ότι θα ήταν δυνατό να υπάρξει ταχύτερη δράση βάσει των πρώτων ενδείξεων”.

“Είναι σαφές για την ανεξάρτητη ομάδα ότι τα μέτρα δημόσιας υγείας θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πιο αυστηρά από τις τοπικές και εθνικές κινεζικές αρχές τον Ιανουάριο“, αναφέρει. Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν επίσης τη βραδύτητα του ΠΟΥ να συγκαλέσει την επιτροπή του έκτακτης ανάγκης στην αρχή της πανδημίας και τις επιφυλάξεις του Οργανισμού να κηρύξει κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο.

“Δεν αντιλαμβανόμαστε με σαφήνεια για ποιο λόγο δεν συνεδρίασε πριν από την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ούτε γιατί δεν μπόρεσε αμέσως να συμφωνήσει στη δήλωση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας σε παγκόσμια κλίμακα” γράφουν στην αναφορά. Αυτή η δήλωση που αναφέρουν  είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για μια επιδημία.

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης στα τέλη του 2019, ο ΠΟΥ επικρίθηκε έντονα κυρίως από τον Ντόναλντ Τραμπ για την καθυστερημένη αντίδρασή του, ενώ άλλα κράτη “χρέωσαν” στον ΠΟΥ την επίσης καθυστερημένη σύσταση για χρήση μάσκας.

Τον περασμένο Μάιο, τα κράτη μέλη του ΠΟΥ συμφώνησαν να διενεργηθεί μια ανεξάρτητη έρευνα και τον Ιούλιο ο επικεφαλής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ανακοίνωσε τη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής ειδικών που θα ήταν αρμόδια να συντάξει “ειλικρινή αξιολόγηση της διαχείρισης της κρίσης και να αντλήσει διδάγματα για το μέλλον”. Της ομάδας αυτής συμπροεδρεύουν η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ και η πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι