Διευρύνεται η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Διευρύνεται η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Την επιθυμία τους να μετατραπεί η Μεσόγειος σε περιοχή σταθερότητας εξέφρασαν οι YΠΑΜ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

Ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ανάπτυξη της τριμερούς συνεργασίας και με άλλες χώρες θα οδηγήσει στη δημιουργία άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ανέφερε ότι «μπορούμε να πούμε ότι η Μεσογειακή Ένωση γεννιέται».

Σύμφωνα με ον κ. Καμμένο, η συνάντηση καταδεικνύει τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα για ένωση δυνάμεων και συστηματοποίηση ενεργειών για αποτροπή κάθε πρόκλησης, που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ευημερία των τριών λαών.

Επίσης, τόνισε ότι στην συνάντηση εκφράστηκε η ανησυχία για τις εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και συμφωνήθηκε πως οι κίνδυνοι και οι απειλές που εξάγονται από γειτονικές περιοχές κρίσεων συνιστούν μείζονα πρόκληση για την άμυνα των τριών χωρών και την ασφάλεια των λαών τους τα επόμενα χρόνια.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας υπουργός, συμφωνήθηκε πως «είναι επιτακτική ανάγκη για ακόμη στενότερη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος, Ισραήλ και Κύπρου για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας και την ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων προσαρμοσμένων και στις νέες απειλές».

Επίσης, υπογράμμισε ότι ξεκίνησε η εμβάθυνση της αμυντικοτεχνικής συνεργασίας με την πραγματοποίηση του πρώτου συνεδρίου αμυντικών βιομηχανιών, η οποία θέτει τις βάσεις για συνέργεια σε αντίστοιχους τομείς, με τρόπο που να προάγει τις κοινές επιχειρησιακές απαιτήσεις και να αξιοποιεί τις δυνατότητες των αμυντικών βιομηχανιών των τριών χωρών.

Δηλώσεις Αγγελίδη – Λίμπερμαν

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η ρευστή γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή, η αβεβαιότητα και οι ασύμμετρες απειλές έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου, γενικά. Τα παραπάνω, συμπλήρωσε, δημιουργούν την ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπισή τους.

«Αυτές οι νέες μορφές απειλών δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από κανένα κράτος μόνο του και συνεπώς είναι αναγκαία η συνεργασία και ο συντονισμός στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Θα μπορούσα να πω ότι η συνεργασία μας αυτή αποτελεί επιτακτική ανάγκη», είπε.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ υπογράμμισε ότι οι τρεις χώρες έχουν καλές σχέσεις, που διέπονται από κοινές αξίες και αρχές ως δημοκρατικά κράτη.

«Έχουμε επίσης κοινά προβλήματα, προκλήσεις και απειλές. Είναι, λοιπόν, σωστό να αναπτύσσουμε βαθιά συνεργασία. Πρέπει οι τρεις χώρες να αναπτύξουν βαθιά συνεργασία», είπε ο κ. Λίμπερμαν και ανακοίνωσε ότι την επόμενη υπουργική συνάντηση θα φιλοξενήσει η χώρα του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι