Δικαστήριο της Λιβύης ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο ως “θίγον την ανεξαρτησία της χώρας”

Θρίλερ με εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό

Άκυρα έκρινε δικαστήριο στη Λιβύη τα διατάγματα της κυβέρνησης Αλ Σάρατζ για το τουρκολιβυκό Μνημόνιο αλλά και για τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία, θεωρώντας ότι αυτές οι δύο συμφωνίες αποβλέπουν στην παραβίαση της κυριαρχίας της Λιβύης.

Tο Εφετείο της Al-Bayda (ανατολική Λιβύη) εξέδωσε απόφαση υπέρ της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά την αγωγή που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Σώματος, Ακίλα Αλ Σάλεχ, για να κηρυχθεί άκυρο το τουρκολιβυκό Μνημόνιο αλλά και οι στρατιωτικές, αμυντικές και άλλες συνεργασίες με την Τουρκία. Την απόφαση δημοσιεύει το λιβυκό Κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης.

Η δικαστική απόφαση υποχρεώνει τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της κυβέρνησης, τον Υπουργού Εξωτερικών και τον Υπουργό Εσωτερικών εκτός από την ακύρωση των συμφωνιών, να καταβάλλουν και τα δικαστικά έξοδα.

Οι ηγεσίες της ανατολικής και δυτικής Λιβύης έχουν συμφωνήσει κατάπαυση του πυρός και τον ορισμό μιας  “μεταβατικής εκτελεστικής εξουσίας” για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Οι αποφάσεις του δικαστηρίου της ανατολικής Λιβύης δεν είναι σαφές πόσο σεβαστές θα γίνουν στην δυτική -και αντιστρόφως- παρά τον τυπικό διάλογο των δυο αντιμαχομένων πλευρών.

Αραβικά ΜΜΕ: Εφετείο στη Λιβύη ακύρωσε το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι