Δικαστήριο της Ισπανίας: Παράνομη η μαζική απέλαση ανηλίκων μεταναστών

Δικαστήριο της Ισπανίας: Παράνομη η μαζική απέλαση ανηλίκων μεταναστών

Η απόφαση αφορά εκατοντάδες Μαροκινούς που απελάθηκαν από τον ισπανικό θύλακα Θέουτα τον Αύγουστο του 2021 -απέλαση που έγινε μετά μια μαζική διέλευση των συνόρων

Η δικαστική απόφαση επιφέρει πλήγμα στη μεταναστευτική πολιτική της ισπανικής κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς απορρίφθηκε η προσφυγή της κατά πρωτόδικης απόφασης τοπικού δικαστηρίου της Θέουτα, που ήταν επισης καταδικαστική. Η πρωτόδικη απόφαση, συγκεκριμένα, είχε κρινει παράνομη την απέλαση και είχε διατάξει την πολιτεία να εξασφαλίσει την επιστροφή των ανηλίκων στην Ισπανία.

Εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση «τρέφει τον μέγιστο σεβασμό προς τις δικαστικές αποφάσεις», αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει επί του πρακτέου την απόφαση ή τις συνέπειές της.

Το 2021 ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες είχαν διασχίσει τον ισπανικό θύλακα στη βόρεια Αφρική, μαζί με περίπου 12.000 ανθρώπους τον Μάιο του 2021, στο αποκορύφωμα μιας διπλωματικής διαμάχης μεταξύ Μαδρίτης και Ραμπάτ αναφορικά με τη Δυτική Σαχάρα. Περίπου 700 από τους μετανάστες αυτούς στάλθηκαν πίσω στο Μαρόκο στα μέσα Αυγούστου μετά από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Τότε η Ισπανία μιλούσε για εισβολή.

Το Ανώτατο Δικαστήριο τόνισε ότι η συλλογική απέλαση ανηλίκων παραβιάζει όχι μόνο τους εγχώριους νόμους περί μετανάστευσης, αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η ισπανική νομοθεσία προβλέπει διοικητικές διαδικασίες ατομικά για κάθε ανήλικο που απελαύνεται με πληροφορίες που συλλέγονται κατά περίπτωση.

Οι αρχές στη Θέουτα δεν εκπλήρωσαν καμία από αυτές τις προϋποθέσεις, απεφάνθη το Ανώτατο Δικαστήριο, προσθέτοντας ότι παραβιάσθηκαν τα δικαιώματα των ανηλίκων όσον αφορά στην υλική και ηθική ακεραιότητα, καθώς «τέθηκαν σε σοβαρό κίνδυνο να υποστούν σωματική ή ψυχολογική βλάβη».

Νομικοί εκπρόσωποι της ισπανικής κυβέρνησης είχαν επικαλεστεί τότε «εξαιρετικές συνθήκες» λόγω των μαζικών διελεύσεων, αλλά το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την οποία έχει υπογράψει η Ισπανία, απαγορεύει ρητά τη συλλογική απέλαση αλλοδαπών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι